Viața de pe rețelele de socializare

Partea bună, partea rea și partea urâtă… Care este impactul rețelelor de socializare asupra vieții?


“Sunteți ceea ce împărtășiți”, a scris Charles W. Leadbeater, despre obsesia noastră legată de rețelele de socializare.

Suntem tentați să credem că aceste cuvinte prezintă un adevăr limitat,  dar în cultura noastră, obsedată de imaginea pe care o creăm despre noi înșine, devine sub o formă sau alta realitatea noastră. Imaginea noastră de sine, personajul nostru public și alegerile pe care le facem sunt în mod incontestabil legate unele de altele.

Fie că ne place sau nu, timpul petrecut pe rețelele de socializare poate influența deciziile și identitatea noastră în lumea reală.

Iată ce este bun, rău și urât atunci când vine vorba de influența mass media, asupra vieții noastre de zi cu zi:

Partea bună: devenim mai sănătoși atunci când oferim presiune pozitivă și ne tratăm de la egal la egal.

Presiunea de la egal la egal nu este întotdeauna un lucru rău. De fapt, atunci când ne înconjurăm cu oameni pozitivi, aceștia devin mai predispuși la a ne ajuta să evoluăm, decât să ne tragă în jos. Un studiu recent, al Universității Stanford, a confirmat faptul că angajarea în mass-media socială ne poate determina să devenim mai activi.

Acest studiu a analizat date de la șase milioane de utilizatori ai unei aplicații de fitness, pe o perioadă de cinci ani. Aplicația a fost concepută pentru a urmări activitatea fizică, cu o opțiune de a fi partajată cu prietenii, prin intermediul rețelelor sociale.

Cercetătorii au descoperit că utilizatorii care s-au implicat în aspectul social al acestei aplicații au fost mai activi, s-au angajat în activități fizice mai frecvente și au rămas în rutina de fitness, pentru o perioadă mai lungă de timp.

Partea rea: presiunea negativă a oamenilor de pe rețelele de socializare ne poate încuraja să facem alegeri proaste.

Pe cât de bună poate fi și presiunea pozitivă a celor cu care socializăm, pe atât de gravă poate fi presiunea negativă. Social media poate normaliza,  și chiar glorifica, probleme precum abuzul de alcool, consumul de droguri, agresiunea, promiscuitatea, bârfa și materialismul excesiv.

Un studiu a stabilit că, după ce s-au văzut poze ale fumătorilor în mass media, subiecții testați au avut un impuls mai mare să se apuce de fumat.

Dacă ne înconjurăm cu narcotici, suntem mult mai predispuși să aducem în propriile noastre vieți acest comportament, dar și cultura deșertăciunii și stima de sine scăzută.

Karen Marie Moning a scris odată: “Cine și cu ce ne înconjurăm reprezintă cine și ce devenim. În mijlocul oamenilor buni, este ușor să fii bun. în mijlocul oamenilor răi, este ușor să fii rău. ”

Partea urâtă: Cyberbullying-ul este real și este o problemă tot mai des întâlnită în zilele noastre.

Cyberbullying este un rezultat profund tragic al culturii noastre în rețelele de socializare. Cu informații și conexiuni instantanee la îndemâna oricui, cruzimea a devenit mai puternică și mai rapidă decât în ​​orice altă generație.

Cyberbullying-ul a fost legat de depresie…

Această constatare este deosebit de importantă atunci când se consideră că aproape unul din patru adolescenți raportează că este agresat prin intermediul rețelelor de socializare. Din păcate, adolescenții sunt deosebit de vulnerabili la acest tip de abuz. Ei suferă de rușine, umilință și degradare a stimei de sine, ca drept rezultat. Unii chiar văd ”a-și lua viața” drept opțiune.

Rețelele de socializare sunt o forță incontestabil de puternică în lumea modernă, dar este una pozitivă?

Cum au afectat aceste rețele modul în care relaționăm cu ceilalți?


About the author

Pîrvan Alexandra

View all posts

Lasă un răspuns