povestea borcanului

Povestea borcanului din care avem ce învăța!


Un profesor de filozofie, aflat în față studenților săi, a luat un borcan mare de maioneză gol și, fără să scoată o vorba, a început să-l umple cu mingi de golf.

I-a întrebat apoi pe studenți dacă borcanul este plin. Studenții au răspuns în cor-daaa!

După aceasta, profesorul ia o cutie plină cu pietricele și o răstoarnă în borcan, completând spațiile goale. Din nou le-a cerut studenților să-i spună dacă borcanul este plin.

Ei au răspuns afirmativ…

A venit rândul unei pungi pline cu nisip pe care a rasturnat-o de asemenea în borcan. Evident, nisipul a umplut toate golurile. Aceeași întrebare din partea profesorului, același răspuns de la studenți.

Este timpul că proful să adauge 2 cești de cafea în borcan. Cafeaua a completat spatiie dintre granulele de nisip. Atunci studenții au izbucnit în râs…

Unul dintre studenți a întrebat: Ce vreți să ne demonstrați prin acest experiment, domnule profesor?

Explicațiile profesorului…

Prin acest “experiment”, profesorul de filozofie a dorit să-i determine pe studenți să înțeleagă că borcanul reprezintă viața. Mingile de golf sunt lucrurile foarte importante din viață: familia, copiii, sănătatea,  adăugând că viețile noastre tot împlinite ar fi, dacă pierdem restul.

Pietricelele sunt alte lucruri care contează: locul de muncă, casa, mașina…

Nisipul reprezintă restul, lucrurile mărunte…

Dacă vărsăm nisipul prima dată în borcan, nu mai avem loc pentru nimic altceva, nici pentru pietricele, nici pentru mingile de golf.

La fel se întâmplă și în viață… Dacă ne consumăm toată energia și timpul ocupându-ne de treburi mărunte, nu vom mai găsi spațiu pentru cele cu adevărat importante.

Prin urmare, dați importanță lucrurilor cruciale fericirii. Jucați-vă cu copiii, faceți-va timp să va controlați starea de sănătate, luați masa în familie…

Rămâne destul timp pentru menaj,  reparat robineții din bucătărie sau alte activități “robotizante”.

Aveți grijă de mingile de golf întâi, de lucrurile cu adevărat importante, stabiliți-va prioritățile,  restul e doar NISIP.

La sfârșitul lecției, unul dintre studenți l-a întrebat pe profesor ce reprezintă cafeaua…

Zâmbind, acesta i-a oferit următoarea lămurire: este pentru a va dovedi că, chiar dacă suntem foarte ocupați,  întotdeauna este loc pentru o ceașcă de cafea, un pahar de vin/bere/apă, de o masă cu un prieten…

Bucurați-vă de viață, doar una singură avem!


About the author

Echipa Citate Impresionante

View all posts

Lasă un răspuns