Povestea conacului călugărului Pasztory

Povestea conacului călugărului Pasztory…


Dacă în vremurile de demult, în multe conace din România veselia era la ea acasă, situația s-a schimbat. Și asta pentru că frumusețea a fost înlocuită cu povești și legende care povestesc că unele dintre cele mai cunoscute conace din România sunt bântuite. Iată povestea conacului călugărului Pasztory.

Nimeni nu poate distruge conacul

Dacă pașii vă vor purta vreodată în Satu Mare, chiar la ieșirea din satul Boinești, veți observa o clădire impresionantă a cărei poveste este înspăimântătoare. Se pare că uriașul conac despre care toți localnicii mărturisesc că este blestemat a fost ridicat de un baron din Ucraina, pe nume Pasztory, care și-a dorit să devină călugăr, iar averea să o împartă celor nevoiași.

Din momentul în care a construit conacul, tânărul le-a oferit săracilor adăpost și masă. Nimeni nu s-ar fi gândit vreodată ce gânduri ascunse a avut călugărul… Pe patul de moarte însă, acesta a refuzat cu desăvârșire spovedania, lucru care a ridicat mari semne de întrebare.

Mai mult decât atât, după ce călugărul a trecut la cele sfinte, orice persoană care a încercat să distrugă conacul sau să ia ceva din averea sa, a murit în condiții misterioase. Legenda spune că Pasztory ar fi aruncat un blestem asupra oricărui om care ar vrea să-i distrugă locul pe care l-a iubit atât de mult…

Felicia Iederă


About the author

Echipa Citate Impresionante

View all posts

Lasă un răspuns