Povestea lui moș Ștefan, omul care s-a pensionat la vârsta de 100 de ani!


Nea’ Ștefan Gros a văzut lumina zilei în satul Vâlcele, comuna Bretea Română, județul Hunedoara, în 1917, la 26 octombrie.

Era veteran de război, în grad de maior.

A devenit celebru abia la 90 de ani, când s-a angajat pentru prima dată cu carte de muncă. S-a dus la omul de afaceri Emil (Milu) Părău, din Lupeni, să-i angajeze un nepot. După câteva zile a revenit și a cerut să fie și el angajat, la oi, dar neapărat cu acte în regulă și astfel a devenit cel mai bătrân cioban și salariat din România.

După 5 ani, patronul l-a băgat în șomaj, considerând că pentru un bătrân de 95 de ani, munca la oi iarna poate fi o povară, dar s-a înșelat. După doar 3 luni, Moș Ștefan a revenit, solicitând reangajarea, și astfel a lucrat în ciobănie până la 100 de ani, când în sfârșit s-a pensionat.

A murit în martie 2020, nu din cauza vreunei răni din război, nu de vreo boală și nici de bătrânețe, ci din cauza unui stupid accident de tractor, undeva în județul Arad, unde mersese să-și ajute fiul la oierit. La o manevră de mers înapoi tractoristul nu l-a observat și l-a lovit.

Întrebat de un reporter care este secretul longevității și mai ales a sănătății sale, Moș Ștefan a răspuns cu nonșalanță: „Am mâncat orice și am băut, cu măsură, e adevărat, dar n-a fost zi de la Dumnezeu să nu mănânc brânză.”

Deși, după spusele lui, a scăpat de moarte de cel puțin 20 de ori, era sigur că o să trăiască 107 ani, ca bunicul său, doar că nu a luat în seamă că tractoarele, spre deosebire de viață, merg și înapoi.

Când a împlinit 102 ani, în octombrie 2019, rudele și prietenii i-au pregătit o petrecere aniversară la un restaurant din Lupeni. Pe invitația la aniversare au fost scrise câteva versuri, parcă rupte din balada „Miorița”:

„Dragile mele de oi,

Greu mă mai despart de voi,

Ca-m îmbătrânit aşa,

De nu vă mai pot ţinea,

Clopotele le-oi lua,

Şi în cui le-oi agăţa,

Nimeni nu le-o mai mişca,

Numai vântu‘ de-o bătea.”

Text: Dan HașDean


About the author

Maya O.

View all posts