Prefectul Capitalei,Traian Berbeceanu anunta intensificarea controalelor in piete


Prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, anunta intensificarea controalelor in piete, in echipe mixte, pentru a verifica daca este respectata norma legala referitoare la limitarea accesului consumatorilor, astfel incat sa fie asigurata o distanta de minimum 2 metri intre oricare doua persoane.

„Institutia Prefectului- Municipiul Bucuresti informeaza ca, astazi (luni – n.r.), a avut loc o sedinta la care au participat factorii de conducere din directiile piete si gestionarea activitatilor comerciale din cadrul Sectoarelor Municipiului Bucuresti si reprezentantul Directiei de Sanatate Publica Bucuresti.Scopul intalnirii a constat in reiterarea necesitatii respectarii cadrului legal de desfasurare a activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata, care sa respecte principiile de protejare a vietii si sanatatii, mai exact, respectarea cu strictete a regulilor generale de desfasurare a activitatii pietelor agroalimentare, inclusiv a pietelor volante, pe perioada starii de alerta instituite pe teritoriul Romaniei, precum si a masurilor care trebuie respectate de catre toti utilizatorii structurilor de vanzare destinate comercializarii produselor”, transmite Prefectura Capitalei.

Potrivit sursei citate, s-a insistat pe afisarea regulilor de acces, de protectie individuala, de distantare fizica si de igiena in locuri vizibile in piata agroalimentara/piata volanta.

„Prefectul municipiului Bucuresti, Traian Berbeceanu, a mentionat ca se vor intensifica controalele in echipe mixte, pentru a verifica daca este respectata norma legala referitoare la limitarea accesului consumatorilor, astfel incat sa fie asigurata o distanta de minimum 2 metri intre oricare doua persoane, dar fara a depasi 50% din capacitatea maxima a pietei. Se va verifica, in permanenta, existenta materialelor necesare igienei personale, pentru persoanele care folosesc grupurile sanitare din incinta toaletelor publice – hartie igienica, sapun, mijloace de stergere sau zvantare a mainilor dupa spalare, substante dezinfectante”, potrivit comunicatului.

Directorii cu atributii in administrarea pietelor, prezenti la intalnire, au mentionat ca au implementat masurile prevazute de legislatia in vigoare, cu titlu de exemplu, standurile sunt protejate cu ecrane din material transparent, pentru a asigura protectie igienico-sanitara atat alimentelor, cat si vanzatorilor si pentru o dezinfectare mai usoara a acestora.

„Dezinfectarea se realizeaza pe toate suprafetele pe care sunt amplasate produsele agroalimentare destinate comercializarii, inclusiv cantare, pardoseli, geamuri, rafturi de depozitare, vitrine, si se realizeaza cu solutii prevazute in norme. Reamintim ca scopul celor care desfasoara activitati de verificare nu este aplicarea de sanctiuni. Nu dorim sanctionarea cetatenilor, ci dorim ca toti sa constientizeze faptul ca, viata si sanatatea sunt cele mai importante valori. Structurile cu atributii de control vor fi prezente, permanent la datorie si vor aplica legea in litera si spiritul ei. Gestionarea cu succes a pandemiei, desfasurarea unui comert civilizat, mentinerea unor raporturi corecte intre utilizatorii pietei, consumatori si administratorul pietei, depinde si de implicarea cu responsabilitate a administratiilor publice locale, a intreprinzatorilor privati dar si a cetatenilor municipiului. Discutiile au fost caracterizate prin deschiderea catre dialog si complianta la normele legale, manifestata de catre reprezentantii autoritatilor administratiei publice locale”, adauga Prefectura.

S-a insistat pe implementarea, in continuare, a masurilor dispuse prin hotarari de Guvern, pentru a limita aparitia de noi cazuri de imbolnavire.

„Respectarea de catre cetateni si supervizarea de catre administratorii pietelor a masurilor actuale sunt esentiale pentru a preveni adoptarea unor noi masuri, care ar putea afecta si mai mult activitatea economica a utilizatorilor pietelor, a celor care desfasoara activitate de comercializare a produselor si serviciilor in piete agroalimentare. Avand in vedere situatia de fapt, va recomandam sa aveti o conduita sociala responsabila in prevenirea raspandirii noului coronavirus, sa evitati aglomeratia, deplasarile inutile, reuniunile si respectati normele de igiena”, se mentioneaza in finalul comunicatului.


About the author

Maya O.

View all posts