Prețuiește azi

Prețuiește azi ceea ce ai… Mai târziu, o să-ți pară rău!


Trăim într-o lume în care parcă ni s-ar cere să ne concentrăm mai mult asupra a ceea ce nu avem, indiferent că vorbim despre lucruri materiale, relații interpersonale sau despre o imagine fantastică a frumuseții.

Așteptăm să ni se întâmple minuni, uitând că viața ne oferă în fiecare zi mici daruri/bucurii, pe care alții nu le au, îngrijorându-se cu adevărat de tot ce le lipsește.

Preocuparea noastră ar trebui să fie alta. Aceea legată de micile “comori” ale vieții și care sunt:

-un cămin (acoperiș deasupra capului) unde să dormim în fiecare noapte;

-sănătate;

-îmbrăcăminte;

-prieteni;

-dragoste si o familie

Aceste lucruri sunt atât de simple, din vremuri străvechi, încât ele pot părea ridicole și nedemne să fie evaluate.

Însă, dacă ne gândim cu atenție, câți oameni din lume se pot bucura de ele?

Evaluarea a ceea ce avem nu înseamnă numai a privi cu admirație toată agoniseala pe care am reușit să o strângem de-a lungul vieții, ci să fim recunoscători și pentru toate momentele plăcute, pentru toate amintirile frumoase ale existenței noastre.

Mesele cu prietenii ce ne revin în memorie când înaintăm în vârstă, un anume fel de mâncare din copilărie, locurile de joacă etc.

Este adevărat că va fi necesar să depunem puțin efort, preocupați fiind de rutina în care ne situăm zilnic. Dar găsirea unor momente în care să reflectăm asupra a ceea ce am făcut bine în viață, să descoperim oameni de valoare din jurul fiecăruia este importantă.

Chiar și zilele cele mai dificile și neplăcute pe care le-am traversat uneori trebuie să ne facă recunoscători. Recunoscători deoarece ne-au pregătit pentru altele mult mai grele.

Cunoaștem cu toții că avem tendința să ne gândim la ceea ce ne lipsește și la ceea ce mai vrem, dar dacă învățăm să prețuim ceea ce avem, vom putea experimenta cel mai plăcut sentiment de recunoștință.

Dacă vă place și ori de câte ori aveți ocazia, scrieți toate lucrurile pentru care puteți fi recunoscători, trecându-le pe o listă.

În ziua în care vă simțiți triști ori deprimați, uitați-vă din nou la această listă și încercați din răsputeri să prețuiți ceea ce aveți.

Metoda va da roade, fiindcă veți continua să trăiți frumos, să mergeți înainte chiar și în cele mai grele momente.

Specialiștii în probleme de existență ne mai sfătuiesc să nu acordăm importanță lucrurilor mărunte

Mulți oameni își petrec timpul plângându-se de cele mai banale probleme. Ei fac o “dramă”/crize pentru că trebuie să aștepte la rând la bancă, de exemplu, și se enervează când pierd autobuzul.

Să fim sinceri, adesea uităm să prețuim ceea ce avem, pentru că ne concentrăm asupra unor chestii neimportante.

Aceste situații devin din ce în ce mai grave pe măsură ce le păstrăm în minte, dar ele nu sunt obiective. A le acorda atâta atenție ne îndepărtează de ceea ce
este cu adevărat important.

Nimănui nu-i place să întârzie la muncă din cauza transportului public, însă nu facem din asta un caz special.

Se spune că prețuim unele lucruri doar când le-am pierdut. Ce s-ar întâmpla dacă am pierde tot ce avem?

Închidem ochii și încercăm să ne imaginăm că viața ni se schimbă complet, că deodată nu mai avem o casă, că nu putem cumpăra mâncare și că nimeni nu a mai rămas prin preajma noastră.

Evident, este o viziune de coșmar, dar să ținem cont de faptul că mulți oameni din întreaga lume trăiesc în aceste circumstanțe.

Evaluarea a ceea ce avem nu este ceva inutil, reprezintă un act revoluționar în lumea materialistă în care trăim. Dar este calea de a vedea viața, așa cum este în realitate, ce ne va aduce cea mai mare fericire. Primiți-o cu brațele deschise!

Un articol de Ileana Mlădinoiu


About the author

Echipa Citate Impresionante

View all posts

Lasă un răspuns