Proverbe sanscrite


Dacă eşti modest, se spune că n-ai făcut nicio ispravă. Dacă eşti strălucit, se spune că eşti orgolios. Dacă eşti pios, se spune că eşti ipocrit. Dacă eşti puternic, se spune că eşti despot. Dacă eşti tăcut, se spune că eşti ciudat. Dacă eşti blând, se spune că eşti linguşitor. Dacă eşti perseverent, se spune că eşti încăpăţânat. Există oare vreo calitate ce nu poate fi tendenţios interpretată?

Norocul stă pe vârful limbii tale şi limba ta îţi câştigă prieteni. Eşti condamnat din cauza limbii şi tot limba ta te bagă-n groapă.

Nu se cuvine să stai nici măcar o zi într-o ţară unde nu te îndrăgeşte nici nu te stimează nimeni şi unde n-ai ce învăţa.

Luna-i lumina nopţii, soarele e lumina zilei. Virtutea iluminează cele trei lumi (pământul, cerul şi lumea subpământeană) şi un fiu bun aduce faimă întregului neam.

Omul care nu ştie, dar nu ştie că nu ştie, este periculos – să te fereşti de el; Omul care nu ştie, dar ştie că nu ştie, este neputincios – ajuta-l, învaţă-l să ştie; Omul care ştie, dar nu ştie că ştie, este adormit – trezeşte-l; Omul care ştie şi ştie că ştie, este înţelept – urmează-l!

Dacă renunţi la o certitudine în favoarea unei incertitudini, rişti să pierzi atât certitudinea, cât şi incertitudinea.

Chiar o picătură de rouă se preface în perlă dacă nimereşte o scoică bună.

Soarele răsare roşu, şi tot roşu el apune; omul bun în zile rele e tot bun, ca-n zile bune.

Dulce e iaurtul, dulce e mierea, dulci sunt strugurii şi nectaru-i şi mai dulce, dar cea mai dulce e iubirea aceluia pe care-l iubeşti şi tu.

E uşor să demolezi o casă, e greu s-o clădeşti.

Când patimile te apucă, nici ruşinea, nici teama nu te împiedică. Atunci când banii-s a ta ispită, nici părinţii, nici regii nu te pot îndrepta. Când cu spor munceşti, la somn sau la chef nu te gândeşti.

De ce eşti zgârcit la vorbă când ştii că poţi câştiga atâtea lucruri cu vorbe bune?

Nu întotdeauna un ajutor dovedeşte prietenie; nu totdeauna o păgubire înseamnă duşmănie. Ceea ce contează este intenţia de a face bine sau rău cuiva.

Nu-i părăsi pe ai tăi căci omul, la fel ca măseaua, părul şi unghiile arată frumos numai în locul său.

Bârfele sunt plăcerea omului josnic.

Căsătoria e reuşită când soţii se potrivesc.

Nu există somn profund fără conştiinţă curată.

Este bine să fii curajos, dar nu-i bine să te lauzi.

Cel care nu ştie nimic, vorbeşte despre toate.

Sănătos la corp, sănătos la minte.

Nu toţi munţii au pietre preţioase, nu toate pădurile au lemne de santal, nu toţi elefanţii poartă perle-n trompă. Nici oamenii buni nu se întâlnesc oriunde.

Chiar şi fratele tău bun te părăseşte dacă nu mergi pe drumul drept.

Şi pietrele preţioase au crăpături în ele.

Un duşman deştept este preferabil unui prieten prost.

Nu sta degeaba în momentul oportun!

Greşelile altora le urăşti. Greşelile tale le iubeşti.

Săracul, prostul, condamnatul, exilatul şi sclavul, cei cinci sunt într-adevăr morţi, chiar dacă-s în viaţă.

Un om bine crescut o priveşte pe soţia altuia ca pe mama sa, nu se lăcomeşte la banii altora şi are grijă de toată lumea ca de sine însuşi.

Cel care munceşte, ştie să preţuiască munca altora.

Omul care n-are carte, nici inteligenţă, nicio altă calitate, nu este darnic, nici nu ştie cum să se poarte, este un animal sub chipul uman şi nu-i decât o povară a pământului.

Oamenii nobili îşi apără onoarea şi nu viaţa; se tem de vicii şi nu de inamici; caută să satisfacă cerinţele altora fără să se gândească la interesele personale.

Proverbe sanscrite


About the author

Citate Impresionante

View all posts

Lasă un răspuns