regula 10/10/10 ajuta sa iei decizie

Regula 10/10/10 te va ajuta să iei o decizie, atunci când pare dificil


Nu e de mirare că bunicile ne tot repetau: “Dimineața este mai înțeleaptă decât seara”. Într-adevăr, există o asemenea opinie că, în fața oricărei situații dificile, trebuie doar să dormi. Cu toate acestea, ce facem când ne trezim? Dacă trebuie să luăm o decizie dificilă și dacă ne aflăm într-o anumită dificultate, să urmăm regula 10/10/10.

Este ușor să îți pierzi toată speranța, fiind în fața unei dileme care nu poate fi rezolvată la prima vedere. Analizând lucrurile treptat, schimbându-ne starea de spirit, putem învăța să scăpăm de această agonie. Poate că cel mai îngrozitor dușman, în rezolvarea unei probleme, este o emoție pe termen scurt. Ea este un consilier extrem de nesigur. Când oamenii împărtășesc cele mai grave decizii luate în viața lor, se referă adesea la faptul că alegerea a fost făcută într-o stare de emoție instinctivă: mânie, pasiune, frică, lăcomie. Viata noastra ar fi complet diferită dacă am putea anula deciziile luate.

Dar nu suntem sclavi ai dispoziției noastre. Emoțiile instinctive au tendința de a bloca sau de a dispărea complet. Prin urmare, înțelepciunea populară recomandă ca, în cazul în care trebuie luată o decizie importantă, este mai bine să mergem la culcare. Buna sfat, apropo. Când ne trezim, avem nevoie de o strategie specială.

Unul dintre instrumentele eficiente pe care îl avem la îndemână este o strategie de succes, în muncă și în viață, venită de la Suzy Welch, fostul redactor-șef al revistei Harvard Business Review, un autor popular, comentator TV și jurnalist. Această strategie se numește 10/10/10 și implică luarea deciziilor prin prisma a trei termeni diferiți:

– Cum vei trata problema după 10 minute?

– Te vei mai gândi la această decizie după 10 luni?

– Care va fi reacția ta după 10 ani?

Concentrându-ne atenția asupra acestor termeni, ne distanțăm de o anumită fațadă a problemei, luarea unei decizii importante. Acum, luați în considerare funcționarea acestei reguli, printr-un exemplu.

Situația: Veronica are un prieten Mihai. Ei s-au întalnit timp de 9 luni, dar relația lor nu este deloc ideala. Veronica susține că Mihai este o persoană minunată și, în multe privințe, este exact cel pe care l-a căutat de-a lungul vieții ei. Cu toate acestea, este profund îngrijorată de faptul că relația lor nu avansează. Are 30 de ani, vrea o familie și copii. În aceste 9 luni, ea nu a întâlnit-o niciodată pe fiica lui Mihai, din prima căsătorie, iar în cuplul lor, cuvintele “Te iubesc” nu au fost spuse niciodată.

Divorțul cu soția lui a fost teribil. După aceea, Mihai a decis să evite o relație serioasă. În plus, își ține fiica departe de viața sa personală. Veronica își dă seama că el suferă, dar și ea este rănită de faptul că o parte atât de importantă din viața iubitului ei este închisă pentru ea.

Veronica știe că lui Mihai nu-i place să se grăbească să ia decizii. Dar ar trebui să facă ea primul pas și să spună “Te iubesc”?

Fata a fost sfătuită să folosească regula 10/10/10, și asta a venit din interiorul ei. Veronica a fost rugată să-și închipuie că, în momentul de față, trebuia să decidă dacă Mihai ar admite dragostea în weekendul următor.

Întrebarea 1: Cum ai reacționa la această decizie după 10 minute?

Răspuns: “Cred că aș fi îngrijorată, dar în același timp aș fi mândră de mine pentru faptul că am spus ceea ce simțeam.”

Întrebarea 2: Cum ai reacționa la această decizie după 10 luni?

Răspuns: “Nu cred că o voi regreta după 10 luni. Nu, nu o voi face. Sincer vreau ca totul să funcționeze. Cine nu riscă, nu bea șampanie!

Întrebarea 3: Cum ai reacționa la această decizie după 10 ani?

Răspuns: “Indiferent de modul în care Mihai răspunde, în 10 ani, decizia de a-și declara iubirea, este puțin probabil să conteze. În acest moment, fie vom fi fericiți împreună, fie voi fi într-o relație cu altcineva peste 10 ani. ”

Observați, regula 10/10/10 funcționează! Ca rezultat, avem o soluție destul de simplă: Veronica trebuie să ia inițiativa. Ea va fi mândră de ea însăși dacă va face asta și cred cu sinceritate că nu va regreta ce a făcut, chiar dacă Mihai nu va spune nimic. Dar fără o analiză conștientă a situației conform, regulii 10/10/10, o decizie importantă i se părea extrem de dificilă. Emoțiile pe termen scurt: teama, nervozitatea și frica de respingere au fost factori de distragere și descurajare.

Ce s-a întâmplat cu Veronica după aceea, probabil că o să întrebi. Încă mai spune “te iubesc”. În plus, a încercat să facă totul pentru a schimba situația și a înceta să se simtă prost. Mihai nu și-a mărturisit iubirea. Dar progresul era vizibil: era mai aproape de Veronica. Fata crede că o iubește, că are nevoie doar de un pic mai mult timp pentru a-și depăși teama și a recunoaște reciprocitatea sentimentelor. În opinia ei, șansele ca ei să fie împreună vor ajunge la 80%.

Regula 10/10/10 vă ajută să câștigați câmpul emoțional al jocului

Sentimentele pe care le experimentați acum, în acest moment, par saturate și ascuțite, iar viitorul, dimpotrivă, este vag. Prin urmare, emoțiile experimentate în prezent sunt întotdeauna în prim-plan. Strategia 10/10/10 vă face să vă schimbați unghiul de vizualizare: luați în considerare momentul viitor (de exemplu, după 10 luni) din același punct pe care îl vedeți în prezent.
Această metodă vă permite să vă prezentați emoțiile pe termen scurt în perspectivă. Nu este vorba despre ignorarea acestora. Adesea ele ajută chiar să obțineți ceea ce vreți în această situație. Dar nu trebuie să permiteți ca emoțiile să prevaleze asupra voastră.


Loading...

About the author

Echipa Citate Impresionante

View all posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *