Reguli pentru slujbele de Crăciun, Anul Nou și Sfântul Ioan Botezătorul. Preoții intră în casă doar dacă insiști


Normele sanitare trebuie respectate și cu ocazia sărbătorilor, astfel că reprezentanții Prefecturii București au anunțat că preoții care vor merge la credincioși acasă înainte de Crăciun sau cu Boboteaza nu mai pot intra în casele oamenilor. Decât dacă aceștia insistă.

La ședința de analiză privind măsurile de protecție anti-Covid au participat reprezentanți ai Arhiepiscopiei Bucureștilor, Arhiepiscopiei Romano-Catolică București și ai Episcopiei București.

„Pentru ca cetățenii municipiului București să nu fie dezinformați cu privire la măsurile dispuse în perioada pandemiei de către autoritățile statului român, în domeniul religios, respectând rolul Cultelor religioase în viața societății românești, pentru că ne dorim ca toți cetățenii să conștientizeze faptul că, sănătatea și viața sunt cele mai importante, Prefectul Municipiului București, Traian Berbeceanu, a reafirmat că se impune acordarea unei atenții sporite respectării normelor deja existente și larg popularizate, tocmai pentru a întâmpina sărbătorile într-un climat de siguranță, atât pentru noi toți, cât și pentru cei dragi”, se arată în comunicat.

Măsuri ingienico-sanitare pentru vizitele preoților

În cadrul întâlnirii, având în vedere dimensiunea eparhiei, Arhiepiscopia Bucureștilor a prezentat o serie de măsuri igienico-sanitare suplimentare cu privire la vizitele pastorale.

„Astfel, clericii sunt îndemnați să intensifice pastorația individuală răspunzând solicitărilor enoriașilor prin oficierea unor sfeștanii la domiciliu, citirea unor rugăciuni de sănătate, vizitarea bolnavilor. S-a menționat că niciun cleric nu poate fi constrâns să efectueze vizite pastorale în această perioadă.

Dacă un cleric consideră că organizarea de vizite pastorale ar reprezenta un pericol pentru el sau pentru credincioși, poate alege alte metode pastorale. În exteriorul locașului de cult, credincioșii se pot întâlni cu preoții bisericii care le pot oferi un dar pastoral.

Clerici care doresc să organizeze vizite pastorale cu prilejul Praznicelor Nașterii Domnului sau al Botezului Mântuitorului Iisus Hristos, trebuie să țină cont de următoarele recomandări:

se va alege o singură perioadă: ori înainte de Nașterea Domnului, ori de Bobotează. Nu se va merge de două ori cu vizitele pastorale în aceeași parohie.
opțiunea va fi transmisă protopopului și va cuprinde în mod obligatoriu perioada aleasă”, precizează Prefectura Capitalei.

Când au loc slujbele de Sărbători

De asemenea, se mai menționează că întrucât aceste vizite sunt un prilej unic de pastorație, se interzice delegarea vizitelor pastorale și vor fi făcute doar de preotul de parohie sau sector pastoral.

„În desfășurarea acestor vizite se vor respecta toate normele sanitare impuse de autorități: clericii și cântăreții vor purta mască sanitară și mănuși și se va respecta distanța de 1,5 m. Nu se va intra în casele enoriașilor, decât la cererea insistentă a acestora. Rugăciunea de la cumpăna dintre ani se va oficia în intervalul orar 18.00-21.00.

Reprezentantul Bisericii Catolice a menționat că Sfânta Liturghie solemnă din Noaptea de Crăciun, se va oficia la ora 20.00.

S-a reafirmat că solidaritatea și responsabilitatea socială sunt esențiale în momente de criză și sunt două valori care dictează fiecare decizie la nivel normativ.”, se mai arată în comunicatul transmis de Prefectura municipiului București.

Sursa: observator


About the author

Maya O.

View all posts