educatie tibetana

Regulile de bază ale educației tibetane


Regulile educației tibetane – “Cel mai cumplit lucru nu este umilirea sau pedeapsa corporală. Singurul motiv pentru care copiii sunt bătuți este acela că ei nu se pot schimba.„

Acestea sunt cuvintele pline de înțelepciune ale tibetanilor. După cum îți poți da seama, violența nu are ce să caute în educarea copiilor, iar acest lucru ar trebui aplicat la nivel mondial. Articolul de astăzi îți va vorbi despre etapele, pe care tibetanii le folosesc, pentru a-și educa fiii și fiicele.

Prima etapă: până la 5 ani. Copilul ar trebui tratat “ca un rege”.

Nu îi poți interzice nimic copilului, este suficient doar să îi distragi atenția. Dacă face ceva periculos, atunci prefă-te că ești foarte speriat. Copilul înțelege perfect acest limbaj. În acest moment, activitatea, curiozitatea, interesul pentru viață sunt stabilite. Copilul încă nu poate să construiască înșiruiri logice prea lungi. De exemplu, a spart o vază scumpă. El nu înțelege că pentru a cumpăra un astfel de vas trebuie să muncești din greu, să câștigi bani. El va percepe pedeapsa ca fiind o suprimare.

A doua perioadă: de la 5 la 10. În acest moment, copilul trebuie tratat “ca un ajutor”.

Stabilește-i sarcini și învață-l să le îndeplinească. Îl poți pedepsi dacă nu vrea să le ducă la bun sfârșit,(dar nu fizic). În acest moment, intelectul se dezvoltă în mod activ. Copilul trebuie să învețe să prezică reacția oamenilor la acțiunile sale, să aibă o atitudine pozitivă față de el și să evite manifestarea negativismului.

A treia perioadă: de la 10 la 15. Tratează-l ca pe egalul tău

Cum tu ai multă experiență și cunoștințe, consultă-l cu privire la toate aspectele importante, furnizează-i și încurajează-i independența. Impune-ți voința în procesul de discuție și oferă-i multe sfaturi. Dacă nu ești de acord cu ceva, concentrează-te asupra consecințelor negative, evitând interdicțiile directe. În acest moment se formează o gândire independentă.

Ultima perioadă: de la 15 ani în sus. Tratează-l cu respect

Este prea târziu să educi un copil, peste vârsta de 15 ani, așa că nu poți decât să te bucuri de roadele muncii tale.
Ce consecințe poate aduce nerespectarea acestor reguli?

– Dacă suprimi un copil de 5 ani, atunci îi vei îngrădi activitatea, interesul pentru viață, intelectul. Ascultă-l necondiționat și nu folosi violența.

– Dacă nu intervi în educația de până la 5 ani, copilul nu va avea o evoluție normală și va fi mereu infantil.

– Dacă încerci să suprimi acțiunile unui copil de peste 10 ani, el va crește nesigur, va fi dependent de prieteni, iar aceștia nu pot exercita întotdeauna influența pozitivă.

– Dacă nu respectați copilul după 15 ani, el nu te va ierta și te va părăsi pentru totdeauna, cât mai curând posibil.


About the author

Echipa Citate Impresionante

View all posts

Lasă un răspuns