Regulile lui Paracelsus

Regulile de viață ale lui Paracelsus… Câte una pentru fiecare zi a săptămânii!


Paracelsus (Philippus Aureolus Theophrastus Bombastus von Hohenheim) (n. 1493 sau 1494 – d. 24 septembrie 1541, Salzburg) a fost un celebru alchimist, medic, fizician, astrolog, teolog, filozof elvețian, fiind inițiatorul mișcării iatrochimice.

Pentru Paracelsus, există o legătură profundă între om și Univers, legătură care se ascunde în existența spiritului. Natura umană se împarte în trei entități:  natura noastră sensibil trupească – corpul elementar, natura noastră acoperită, verigă în lanțul lumii întregi, care emite și recepționează influența forțelor din Univers – corpul eteric-ceresc, corpul astral, natura cea mai înaltă, spiritul nostru, care se manifestă numai în mod spiritual – sufletul.

Astfel, pornind de la această idee, Paracelsus a conceput 7 legi ale vieții, după cum urmează!

Regula numărul 1, a zilei de luni:

Îmbunătățește-ți starea de sănătate… Pentru a face acest lucru, trebuie să respiri cât mai des cu putință, profund și ritmic umplându-ți plămânii cu aer proaspăt. Bea în fiecare zi, cu înghițituri mici, doi litri de apă. Mănâncă multe fructe și mestecă mâncarea cât poți de mult. Evită alcoolul, tutunul și medicamentele, în afara cazului în care nu urmezi vreun tratament pentru vreo afecțiune. Baia zilnică este un obicei pe care îl datorezi propriei tale demnități.

Regula numărul 1, a zilei de marți:

Alungă din spiritul tău orice idee de pesimism, de resentiment, de ură, de plictiseală, de tristețe, de răzbunare sau de sărăcie, în ciuda tuturor motivelor pentru care ele ar putea exista… Fugi de orice ocazie de-a avea de-a face cu oameni care sunt vicioși, josnici, dezaprobatori, leneși și bârfitori.

Regula numărul 1, a zilei de miercuri:

Fă cât mai mult bine cu putință…

Ajută orice persoană care s-ar putea afla în nevoie, însă niciodată să nu ai o slăbiciune pentru pentru cineva mai mult decât trebuie. Trebuie să ai grijă de energia proprie și să eviți formele inutile de sentimentalism.

Regula numărul 1, a zilei de joi:

Uită orice ofensă, sau mai bine, străduiește-te să te gândești la binele și bunăstarea celui mai mare dușman al tău… Sufletul tău este un templu care nu trebuie să fie niciodată corupt de ură. Suntem cu toții ființe minunate care sunt călăuzite de o voce interioară. Ai în vedere însă faptul că această voce nu îți va vorbi deodată. Este nevoie să te pregătești pentru ea în timp, distrugând straturile suprapuse ale vechilor comportamente, gânduri și greșeli care îți apasă sufletul. Sufletul este divin și perfect în sine, însă lipsit de putere din cauza metodelor imperfecte pe care i le-ai furnizat pentru manifestarea sa.

Regula numărul 1, a zilei de vineri:

Retrage-te în fiecare zi într-un loc unde nimeni nu te poate deranja, cel puțin pentru jumătate de oră… Stai cât mai confortabil cu putință, cu ochii pe jumătate închiși și fără să te gândești la nimic. Acest lucru întărește puternic creierul și spiritul și te pune în contact cu energiile bune.

Regula numărul 1, a zilei de sâmbătă:

Menține o tăcere absolută asupra tuturor chestiunilor personale…

Ca și cum ai fi făcut un jurământ solemn, abține-te de a expune celorlalți, chiar și celor mai intimi prieteni sau rude, ceea ce gândești, auzi, știi, înveți, suspectezi sau descoperi. Cel puțin pentru o perioadă de timp, ar trebui să fii o casă cu ziduri sau o grădina închisă.

Aceasta este o regulă de mare importanță.

Regula numărul 1, a zilei de duminică:

Niciodată să nu te temi de oameni sau de ceea ce ar putea aduce mâine…
Să ai un suflet puternic, curat și totul se va arăta a fi cum nu se poate mai bine. Niciodată să nu te gândești la tine ca fiind slab sau singur deoarece în spatele tău se află armate puternice pe care nici nu ți le poți imagina– nici chiar și în cele mai îndepărtate visuri . Dacă îți ridici moralul, atunci nu va exista niciun rău care să te atingă. Singurul dușman de care trebuie să te temi ești tu însuți.


About the author

Pîrvan Alexandra

View all posts