Geniile Romaniei

Șase dintre cei mai buni tineri matematicieni ai lumii sunt… români!


Dacă nu știai încă, șase dintre cei mai buni tineri matematicieni ai lumii sunt români. Aceștia au obţinut o medalie de aur, patru de argint şi una de bronz la Olimpiada Internaţională de Matematică, organizată anul acesta în Thailanda.

Tinerii nu se opresc, ei vor să meargă mai departe la studii în străinătate, pentru că deja au fost admişi la universităţi prestigioase din Statele Unite şi Marea Britanie.

Între toți băieții, Simona Diaconu este singura fată din lotul olimpic de matematică al României şi, în urma rezultatelor, este cea mai bună.

Anul trecut luase deja medalia de argint la Olimpiadă, iar acum a câştigat aurul.

Simona Diaconu, elevă la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti spune că „a fost destul de greu. E, după cum se ştie, cea mai grea competiţie la nivelul liceului. De când eram mică îmi plăceau foarte mult numerele, mă fascinau şi treptat-treptat am vrut să aflu mai mult şi am ajuns la Olimpiadă.”

Vasile Diaconu, tatăl Simonei a declarat următoarele „cred că orice părinte ar fi mândru cu asemenea copil. A muncit mult.”

Simona nu a fost singura medaliată!

Alţi cinci liceeni au obținut locuri pe podium: patru medalii de argint şi una de bronz. Ce nu se vede este munca din spatele acestor rezultate.

Câte zece ore pe zi de muncă asiduă!

Marius Bocanu, elev: „Munca a fost întinsă pe parcursul mai multor ani, adică din clasa a cincea, a şasea, până în prezent.”

Ştefan Spătaru, elev: „Cred că mi-a plăcut matematica de mic şi, cumulat cu ideea de competiţie pe care o oferă olimpiada, cred că şi faptul că am avut succes încă de mic, m-a îndreptat spre calea aceasta.”

Deocamdată singurul lucru de care sunt convinși acești elevi este acela că studiile universitare le vor face în străinătate.

O alegere pe care o încurajează şi profesorii lor.

Radu Gologan, profesorul coordonator al lotului de matematică: „Sunt mereu întrebat, că pleacă copiii, Simona pleacă la Princeton, ce se întâmplă? Nu, copiii ăştia când pleacă undeva fac mult mai bine României decât dacă ar sta aici, pentru că în primul rând arată lumii întregi că avem nişte tineri care sunt bine educaţi, care ştiu să performeze extraordinar şi ştiu să ajungă intelectuali de vârf.”

În acest moment, patru dintre olimpici sunt deja admişi la universităţi de prestigiu, precum Princeton, Harvard sau Cambridge. Ceilalţi doi, încă la începutul liceului, vor urma acelaşi drum. Încă nu se știe dacă vreunul dintre ei va reveni în România.

Felicitări, copii!

Vezi și 10 diferențe între oamenii deștepți și cei inteligenți


About the author

Pîrvan Alexandra

View all posts

Lasă un răspuns