Scurt tratat de explicare a unor expresii intrate în istorie!


“De omni re scibili et quibusdam aliis” este un citat în latină, tradus astfel: “despre tot ce se poate ști și despre multe altele.” Propoziția în sine poate fi luată, după împrejurări, în parte ori în întregul ei.

De omni re scibili înseamnă un om deținător de vastă cultură, atotștiutor, cu cunoștințe enciclopedice de anvergură. Atunci când expresiei îi este adăugată et et quibusdam aliis (și încă multe altele), aceasta capătă o nuanță ironică, fiind aplicată unui individ care se crede erudit, o face pe savantul și este prezumțios.

De altfel, enunțul cu pricina a și apărut în două etape. Prima a constituit deviza savantului italian Pico della Mirandola, care a trăit în a doua jumătate a secolului al XV-lea.

El pretindea, la o vârstă destul de tânără, că nu există domeniu pe care să nu-l cunoască și nici întrebare căreia să nu-i poată oferi răspuns. A doua parte a expresiei îi este atribuită lui Voltaire.

Celebrul om de litere francez persifla astfel afirmațiile exagerate ale învățatului italian. Timpul i-a dat dreptate lui Voltaire. Într-adevăr, cu cât știința înaintează, cu atât realizăm mai lesne că un singur om nu poate fi sinonimul enciclopediei universale.

De aceea, numele lui Mirandola a devenit o poreclă aplicată, în mod serios, unui om bine instruit, care excelează în orice materie, se dovedește stăpân pe probleme sau, dimpotrivă, în zeflemea, altuia care se pretinde un erudit fără egal.

Născut în 1463, Pico a început încă de copil să se inițieze în toate ramurile științei și literaturii, devenind la o vârstă fragedă un savant de notorietate mondială.

Era cunoscător a nu mai puțin de 22 de limbi. La 24 de ani a solicitat oamenilor de știință ai vremii să angajeze cu el o dispută publică.

În acest scop a întocmit o listă cu 900 de teze din toate domeniile: filosofie, teologie, matematică, lingvistică, jurisprudență, ocultism etc.

Nu a trăit decât 31 de ani.

Un articol de Dan Mlădinoiu


About the author

Echipa Citate Impresionante

View all posts

Lasă un răspuns