Sfat de la Jane Fonda: ”Atâta vreme cât aveţi o locuinţă și suficienți bani pentru hrană…”


”După ce aţi trecut de 60 de ani, pentru că nu mai aveţi foarte mulţi ani în față și pentru că nu puteţi lua cu voi nimic atunci cînd vă duceţi, n-are rost să mai fiţi preocupaţi să economisiți.

Aşadar, cheltuiți banii pe care i-ați pus deoparte, faceți excursii, cumpărați ce vă face plăcere și dăruiți ce vă puteți permite.

Nu vă gîndiţi să lăsaţi chiar tot ce-ați agonisit copiilor și nepoților, pentru că, nu-i așa? nu vreţi să-i transformați în nişte paraziţi care aşteaptă cu nerăbdare ziua în care veţi muri.

Nu vă faceți griji despre ce-o să se întîmple cu ei sau cum veţi fi pomeniți, pentru că atunci cînd ne întoarcem în țărână nu mai auzim nici laudele și nici criticile.

Timpul în care v-ați bucurat de viaţa pe pămînt și de bunurile pe care le-ați agonisit cu atîta trudă se va sfîrşi.

Nu vă frămantați prea mult în legătură cu copiii, pentru că și ei au destinul lor și or să-și găsească, cu siguranţa, drumul în viaţă.

Nu fiți sclavul copiilor voștri! Țineți legătura cu ei, iubiți-i, ajutați-i când au nevoie, dar în același timp, bucurați-vă cât mai puteți de banii pe care i-ați strâns.
Viața înseamnă mai mult decît munca. Pensionați-vă cât de devreme puteți și bucurați-vă de viaţă.

Nu așteptați prea multe de la copiii voștri. Majoritatea își iubesc părinții, dar vor fi prea ocupați cu serviciul și alte angajamente ca să le fie de prea mare ajutor.

După vîrsta de 50-60 de ani, nu vă mai risipiți energia și nu vă mai periclitați sănătatea în schimbul unei averi și mai mari muncind până intraţi în mormant . S-ar putea ca banii voștri să n-aibă nicio valoare în fața doamnei cu coasa.

Cînd să ne oprim să mai facem bani? Cât înseamnă destul? O sută de mii? Un milion? Zece milioane?

Mâncaţi câteva legume și o jumătate de pâine pe zi; din cele trei case pe care le-ați construit, n-aveţi practic nevoie decît de câțiva metri pătraţi: un dormitor, o cameră de zi, o baie și o bucătărie. Atîta vreme cât aveţi o locuinţă și suficienți bani pentru hrană, îmbrăcăminte și utilități, staţi foarte bine. Ar trebui să fiți fericiţi.

Fiecare familie are problemele ei, indiferent de statutul social. Nu vă mai comparați cu alţii în ceea ce priveşte potența financiară.

Renunțați la competiția cine are mai multe posesiuni sau ai cui copii sunt mai bogatibși se plimbă mai mult prin baruri sau prin străinătate. Mai degrabă puneţi în balanță cine are mai mult timp liber, cine este mai fericit, mai sănătos și mai longeviv.

Nu vă frământați în legătură cu lucrurile pe care nu le puteți schimba. Nu ajută la nimic, iar o stare psihică proastă vă poate îmbolnăvi. Creaţi-vă o stare permanentă de bine și identificați ce vă face fericiţi.

Atâta timp cât sunteţi sănătoşi și bine dispuşi, vă veţi face planuri și veţi aștepta cu nerăbdare ziua următoare.

O zi din viaţă fără un moment de bucurie este o zi pierdută.

O zi care aduce un moment de bucurie este o zi câștigată. Un suflet optimist vindecă boala mai repede. Iar un suflet fericit nici nu are ce vindeca, pentru că nu cunoaște boala…

Păstrați-vă o stare de spirit pozitivă, faceți mișcare în fiecare zi, întotdeauna afară, la soare, mâncați multe alimente care conțin vitamine și minerale, și veți avea toate șansele să mai trăiți 20-30 de ani în deplină sănătate și vigoare.

Bucurați-vă de ceea ce aveți și de tot ce vă înconjoară.

Și nu uitați de prieteni. Ei sunt una din bogățiile vieții .

Faceți-vă prieteni trainici, respectând câteva reguli simple: Ascultați-i fără să-i întrerupeți; vorbiți-le fără să le reproșați ceva; faceți-le daruri fără să le pretindeți ceva în schimb; răspundeți-le fără să-i contraziceți; iertați-i fără să-i pedepsiți; promiteți-le fără să uitați.

Așa nu veți fi niciodată singuri.

Vă doresc o viață lungă și împlinită!

Jane Fonda

Actriță

Jane Fonda este actriță, scriitoare, activist politic, model și profesor de fitness american. A cunoscut faima în anii 1960, cu filme precum Barbarella și Cat Ballou. A câștigat două premii Oscar și a primit mai multe premii și alte nominalizări. Wikipedia
Născută: 21 decembrie 1937 (vârsta 80), New York, New York, Statele Unite
Înălțime: 1,73 m
Soți: Ted Turner (căs. 1991–2001), Tom Hayden (căs. 1973–1990), Roger Vadim (căs. 1965–1973)
Copii: Vanessa Vadim, Troy Garity, Mary Luana Williams
Cărți: My Life So Far (Random House Large Print, MAI MULTE


Loading...

About the author

Citate Impresionante

View all posts

31 Comments

 • Mult,mult adevar…..si daca ne gandim cine-l spune e bine ca fiecare din noi să meditam….nu numai cei de 50-60 de ani.O mare artistă si un OM ce merită admiratia noastră……

 • Foarte frumos și adevărat scris.Viata e un teatrul.Piesa vieții e complicată și se joaca numai odată,fără a învăța cuvintele,fără a o regiza.Piesa vieții la fiecare e diferita.Ce sfaturi bune, dar în realitate nu se primește.Cat e in putință eu personal mă voi conduce de ele.Miltumesc.

  .

  • perfect adevarat; impartasesc aceleasi idei. Dar,,,,am ajuns la aceste concluzii de viata, cand m/am imbolnavit. Deaceea, e loc de meditatie, la orice varsta. Am simpatizat/o intotdeauna pe J.Fonda.

 • Am admirat o si o voi admira pe aceasta adevarata Doamna, Jane Fonda, mereu. Daca am sta si medita fiecare dintre noi la cuvintele pline de intelepciune, ale ei…. Am fi cu adevarat multumiti de ceea ce avem. Am fi alti oameni!! Este atat de simplu dar tot noi, complicam totul.Sa incercam sa fim, facem…. Ce a spus ea. 🙂

  • Mult adevăr , sinceritate si bunătate, o femeie distinsă si in același timp modesta, sensibila, nostalgica, ceeace te face să o admiri si să îi dai dreptate, avand o mare experiență de viață !

 • Nu am experimentat nici celebritatea nici bogatia actritei Jane Fonda, asa ca trebuie sa o cred pe cuvant, dar familia romaneasca e putin diferita de cea americana, De la bunica descrisa de Delavrancea si pana azi, bunicile si chiar strabunicile, isi dedica o mare parte din timpul liber nepotilor, spre norocul acestora.Din dragoste, din nevoia de a ajuta si de a merge mai departe .

 • Traiesc aceste zile si e f adevarat,ca te simti linistit si comod,in ap.pe care-l ai,iti permiti,atat cat poti sa-ti mai faci mici bucurii,vezi in liniste ceva ce-ti place la TV,stai pe calculator cat vrei.Am muncit mult si am ajutat mult.Sunt fericita ,ca am crescut doi nepoti pana la 8 ani si 12 ani.Viata e frumoasa si trebuie traita frumos si cumpatat,doar ,daca stii s-o faci frumoasa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Mi-a plăcut cel mai mult: ”Faceți-vă prieteni trainici, respectând câteva reguli simple: Ascultați-i fără să-i întrerupeți; vorbiți-le fără să le reproșați ceva; faceți-le daruri fără să le pretindeți ceva în schimb; răspundeți-le fără să-i contraziceți; iertați-i fără să-i pedepsiți; promiteți-le fără să uitați.”

 • Jos palaria in fata ei ! O adevarata doamna care gandeste pozitiv. Adevarat ca nu avem nevoie decat de aceste lucruri. Eu gandesc de multa vreme ca ” Domnia sa ” . Cred ca asa se traieste spre senectute, cu prieteni putini dar adevarati si cu bucuria de ati implini dorintele in limita bugetului disponibil.

 • Sigur, sunt sfaturi de bun-simt. Sunt concluziile unei vieti traite din plin. Aceleasi concluzii se obtin plecand de la aceleasi premize. Deci:cati dintre noi, restul muritorilor, ne aflam in aceeasi situatie ca doamna Jane Fonda?

 • Foarte ,foarte adevarat.Viata fiecaruia e diferita iar sfaturile sunt bune pentru cine le primeste.
  Deosebit respect pentru aceasta stimata doamna.

 • Foarte adevarat ,tot ce stim si noi nimic nu ne a mai ramas doar sa fim sanatosi ,sa stam departe de usile doctorilor sa fim buni cu noi ansine ,sigur si cei din jurul nostru,hai noroc si voie buna, cum zice romanasu DOAMNE AJUTA LA TOTI.

 • A ajuns la adevarul care este scris in biblie:Matei: Cap.6 ,
  25. Nu vă îngrijiţi pentru sufletul vostru ce veţi mânca, nici pentru trupul vostru cu ce vă veţi îmbrăca; au nu este sufletul mai mult decât hrana şi trupul decât îmbrăcămintea?
  26. Priviţi la păsările cerului, că nu seamănă, nici nu seceră, nici nu adună în jitniţe, şi Tatăl vostru Cel ceresc le hrăneşte. Oare nu sunteţi voi cu mult mai presus decât ele?
  27. Şi cine dintre voi, îngrijindu-se poate să adauge staturii sale un cot?
  28. Iar de îmbrăcăminte de ce vă îngrijiţi? Luaţi seama la crinii câmpului cum cresc: nu se ostenesc, nici nu torc.
  29. Şi vă spun vouă că nici Solomon, în toată mărirea lui, nu s-a îmbrăcat ca unul dintre aceştia.
  30. Iar dacă iarba câmpului, care astăzi este şi mâine se aruncă în cuptor, Dumnezeu astfel o îmbracă, oare nu cu mult mai mult pe voi, puţin credincioşilor?
  31. Deci, nu duceţi grijă, spunând: Ce vom mânca, ori ce vom bea, ori cu ce ne vom îmbrăca?
  32. Că după toate acestea se străduiesc neamurile; ştie doar Tatăl vostru Cel ceresc că aveţi nevoie de ele.
  33. Căutaţi mai întâi împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea Lui şi toate acestea se vor adăuga vouă.
  34. Nu vă îngrijiţi de ziua de mâine, căci ziua de mâine se va îngriji de ale sale. Ajunge zilei răutatea ei.

  • Ajunge zilei grija ei. Dar tot Domnul a zis lui Adam si Evei, ca-si vor castiga painea pe pamant cu sudoarea muncii. La 50-60 de ani, nu toti ajung la mica ‘bunastare’ descrisa de actrita…

 • Ce bine se potriveste ! Chiar azi am condus pe ultimul drum o colega , un om deosebit ! Cat adevăr în acest articol !

 • Sarmana. …
  Viata e o trecere cit o clipa in eternitate
  . Nu avem decit o sansa.
  Ce facem aici ramine in vesnicie si ne inculpa sau ne disculpa. Haideti sa uitam de toate . Sa ne distram cit putem… intradevar un indemn moral tipic societatii americane secularizare

 • Victoria 18 februarie 2018
  Foarte adevarat,mult respect pentru aceasta doamna ,e bine de stiut
  si trimis mai departe acest citat!

 • O ADEVARATTA DIVA MARE ACTRITA INTERNATIONALA, DE CINEMA. EA A FOST IN, COPILIRIA. MEA FEBLETEA, FEMININA CEA MAI FRUMOASA FEMEIE PENTRU MINE. IN, PERIADA ADELESCENTEI, MELE. II MULTUMIM, PENTRU SVATURILE, SOCIALE ALE VIETI, S,I GINDURILE, BUNE CARE NI LEA, INSUFLAT SI, NEA TREZIT LA REALITATE. ARE UN MINUS DIN PARTEA MEA PENTRU CA AM CITIT MATERIALUL SI, NU AMINTESTE, DE DUMNEZEU SI, DE RUGACIUNE, SI, PREZENTA LUI IN, VIETILE, NOASTRE DE ZI CU ZI. SA FIE SLAVIT, AMIN.!!!

 • ZECE ZECE ZECE PENTRU TOATA COMPLEXITATEA EXISTENTEI ACESTE DOAMNE ARTISTE IN TOATA VIATA EI .SUNT DE VARSTA EI SI CUNOSC VALOAREA PERSONALITATII EI SI ACTIVITATEA PE TRU CARE O FELICIT DIN SUFLET SI II UREZ TOT BINELE DIN LUME CUBINECUVANTREA LUI DUMNEZEU ….

  • Eu cred ca a citit …multe..la viata ei..a citit si biblia tinind cond de familia din care a venit pe lume….doamna…poti sa vb cu dumnezeu…doar tu cu el…in liniste ..fara sa dai din gura toata ziua ca il slavesti….cine trebuie sa stie toate gindurile si vb tale??????….tu si el….mincati caramele…sa va indulciti gindurile si sa uitati de faptele altora ..fiecare din noi…are drumul lui….restul…iluzi vise si neliniste …ca la romani!!…scz !!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *