Culorile Crăciunului

Simbolurile Crăciunului


V-ați întrebat vreodată de ce îmbrăcămintea lui Moș Crăciun are culoarea roșie? De ce ornamentele sau cununile sunt verzi sau care este semnificația auriului luminițelor ce împodobesc bradul?

Răspunsul îl găsiți în rândurile de mai jos.

Roșul, sângele lui Iisus

Simbol religios al focului sau sângelui, culoarea roșie întruchipează în perioada Crăciunului sângele lui Iisus. Mai mult, culoarea este caracteristică și hainelor purtate de mii de ani de moșul cel mai iubit, Moș Crăciun, o imagine devenită mai populară mai ales datorită reclamelor firmei Coca-Cola.

Un alt simbol consacrat al naturii, tinereții și vieții eterne a lui Iisus, verdele, a devenit una dintre culorile specifice Crăciunului.

Diferitele tonalități de verde nu se rezumă însă numai la pomul de Crăciun, ci apar de multe ori și în ghirlandele, ornamentele, cununile florale, cadourile sau fețele de masa ale minunatei sărbători.

În multe țări, Crăciunul este omaginat în perioada iernii, de aceea bisericile creștine folosesc această culoare, alături de auriu drept culoare liturgică a Crăciunului. Și pentru că am amintit de auriu, acesta simbolizează lumina soarelui și aura sfințeniei.

De aceea, luminile Crăciunului, lumânările și steaua dn vârful bradului ne readuc aminte de steaua pe care au urmat-o cei trei magi în drumul lor către Iisus. În decorațiunile de Crăciun, auriul este uneori înlocuit cu argintiul, care sugereaz iarna și pândește casele pline cu căldură și veselia Crăciunului.

Bradul, dragostea eternă a lui Hristos

Obiceiul bradului de Crăciun simbolizează dragostea nețărmurită a lui Hristos. În același timp luminițele pomului reprezintă stelele din paradis, iar steaua care se așează în vârf este identificată cu steaua de la Betleem, urmată de cei trei magi în căutarea copilului Iisus.

Nu în ultimul rând,pomul de Crăciun reprezintă viața și lumina infinită, prin acele pomului care sunt îndreptate în sus, către ceruri.

În ceea ce privește originea împodobirii bradului, tradiția spune că aceasta își are originea în Germani secolului al XVI-lea, când popoarele germanice aveau obiceiul de a impodobi brazii, atât afară, cât și în locuințe. Martin Luther, reformatorul protestant, este considerat ca cel dintâi care a împodobit un brad cu lumânări.

Potrivit legendei, în timp ce se ăntorcea acasă, într-o noapte întunecată de iarnă aproape de Crăciun, acesta a rămas impresionat de frumusețea stelelor ce străluceau printre crengile unui mic brad aflat lângă locuința sa. Pentru că a vrut să reproducă această imagine, el a așezat în bradul din casa, în crenguțe, lumânări asemănătoare stelelor.

Clopoțeii anunță nașterea Domnului

Obiceiul ciorapilor de Crăciun provine dintr-o legendă despre un nobil care și-a risipit necugetat averea, lăsându-și fetele fără zestre. Sfântul Nicolae a auzit despre această situație și a venit pe ascuns la locuința fetelor.

El a aruncat trei pungi cu monede de aur prin hornul casei, care au căzut în ciorapii fetelor, atârnați pentru a se usca lângă șemineu. În ceea ce privește clopoțeii de Crăciun anunță nașterea lui Isus, ei trimițând către oameni chemarea de a slăvi pe Hristos.

Folosiți în păstorit pentru a călăuzi oile pierdute către turmă, ei semnifică marea valoare a oamenilor în ochii lui Dumnezeu. De asemenea, răsunetul clopotelor bisericilor reprezentă, un anunț al sosirii lui Isus.

Nu în ultimul rând, cununile sau coroanele de Crăciun semnifică dragostea nemarginită a lui Dumnezeu față de oameni. Forma circulară a acestora este asemenea iubirii, care nu are capăt și nu încetează vreodată.

Felicia Iederă


About the author

Pîrvan Alexandra

View all posts