Sindicaliştii au început protestele, după ce Guvernul a anunţat o majorare de doar 40 de lei a salariului minim


Guvernul Cîţu dă astăzi primul test. Nemulţumiţi de posibila îngheţare a salariilor, dar şi de creşterea cu doar 40 de lei a salariului minim pe economie, sindicaliştii au ieşit în stradă.

Protestatarii spun că majorarea anunţată de noul Executiv este infimă şi nu acoperă nici măcar scumpirile din ultima vreme.
Reprezentanţii sindicaliştilor au intrat la negocieri cu reprezentanţii Ministerului Muncii. Aceştia cer majorarea salariului minim cu 100 de lei, până la 2.400 de lei brut.

Autorităţile au anunţat că salariul minim brut va creşte din 2021 la 2.300 de lei, ceea ce înseamnă că 1,3 milioane de români plătiţi cu salariul minim pe economie vor încasa 1.386 de lei. Prea puţin, spun sindicaliştii, în condiţiile în care în ultima vreme au fost scumpiri în lanţ.

Guvernul pregăteşte o serie de modificări fiscal-bugetare: pe site-ul Ministerului Finanţelor se află un proiect de OUG care prevede, printre altele, îngheţarea la nivelul actual a salariilor bugetarilor, îngheţarea unor indemnizaţii, dar si prorogarea unor termene.

Florin Ciţu, despre salariul minim: Eu spun că am găsit o formulă de compromis pentru toată lumea
”Economia României trece printr-o criză economică, alături de toate economiile lumii. Pe de o parte, antreprenorii care au dus greul anul trecut, au susţinut economia în această perioadă de criză au venit cu propunerea de a menţine – de a nu creşte salariul minim în economie, pe de altă parte sindicatele au venit cu propunerea de a creşte salariul minim pe economie cu peste 7%”, a afirmat, luni, după şedinţa de Guvern, Florin Cîţu.

Acesta a precizat că s-a găsit o formulă de compromis.

Sursa: observator


About the author

Maya O.

View all posts