Tăblițele de la Tărtăria, cea mai veche scriere din lume


Dacă până nu demult, s-a crezut că nu a existat o scriere mai veche decât cea din Sumer, situația s-a schimbat, după ce s-a descoperit că Tăblițele de la Tărtăria aparțin anului 5300 î.e.n., cu câteva milenii mai vechi…

Cea mai veche descoperire a existenței unei populații

În anul 1961, cunoscutul arheolog Nicolae Vlasa a descoperit într-un mormânt din Tărtăria, o așezare de pe malul râului Mureș trei tăblițe de lut ce au schimbat istoria lumii. Denumite Amuletele de la Tărtăria, acestea sunt, potrivit specialiștilor, au fost obiectele de ritual ale unei preotese care a strâns în jurul său o comunitate care s-a ghidat după reguli de conduită socială. Alături de acestea, au fost scoase la suprafață și alte 26 de figurine de lut sau piatră, o brățară confecționată din scoici și câteva oase umane, care se crede că ar fi aparținut unui bărbat adult.

Două dintre tăblițe au formă rectangulară, iar cea de-a treia este rotundă, de asemenea două sunt acoperite cu semne pictografice care redau texte vechi mai vechi decât cele descoperite la Sumer, care au fost datate în jurul datei de 3300 î.Hr. Se crede că Tăblițele de la Tărtăria aparțin migrațiilor civilizației Vinca, una dintre cele mai vechi culturi europene, cu o vechime recunoscută de aproximativ opt milenii. (C.L.)


About the author

Maya O.

View all posts