Te simți rău și nu știi de ce? Lidia Fecioru dezvăluie cum arată un om toxic și cum îl recunoaștem


Uneori ne simțim rău, dar nu știm exact ce ne cauzează aceste stări, mai ales că analizele nu arată că am avea probleme. Și totuși parcă am fi bolnavi fără leac. Ei bine, una dintre cauze o poate reprezenta chiar omul de lângă noi, care poate fi toxic. Asta înseamnă că ne lasă fără energie și ne contaminează cu rău.

Celebrul bioenergoterapeutul Lidia Fecioru a explict, într-una din emisiunile sale, “Adevăruri ascunse”, difuzate pe Antena 3, cum putem recunoaște oamenii toxici cu ajutorul unei banale lumânări.

“Prima chestie de care ar trebui să ținem cont, când vine un prieten la noi, care e nou în relația noastră, este să punem o lumânare. De aceea în serile romantice era la masă o lumânare pe un stativ. Acesta este un test psihologic. Se spune că dacă lumânarea arde normal, flacăra e liniștită, deci nu curge, nu se întâmplă nimic, se spune că ai în față ta un partener care e cu inima deschisă, fără gânduri negative. Dacă lumânarea trosnește, se inegreste ceară când curge, ai în față ta un mincinos și un escroc”, a spus Lidia Fecioru.

Cum arată un om toxic

Psihoterapeutul Ursula Sandner explică și ea în detaliu ce trăsături are un om toxic.

„Un om toxic poate fi un om care încearcă cu orice preț să dețină controlul (și-ar dori, dacă se poate, să controleze ceea ce spui, ceea ce simți, ceea ce gândești, ceea ce faci), care nu poate accepta că lucrurile pot fi și altfel decât le vede el, care nu îți respectă opinia și încearcă să te convingă să gândești ca el ori să vezi lucrurile ca el, care te face să te simți prost dacă ai anumite credințe, valori sau principii cu care el nu rezonează; care va încerca să te convingă că el are dreptate și că trebuie să faci ca el, care va apela la un întreg arsenal de tocare măruntă a nervilor până când vei ceda și vei fi de acord cu el.

Un om toxic poate fi, de asemenea, un om care este atât de centrat pe sine, încât tu devii pur și simplu doar un instrument prin care el își poate atinge scopurile.

Un om toxic poate fi genul acela de persoană extrem de pesimistă și negativă, care găsește la orice soluție câte o problemă, care își împrăștie negativitatea asupra celor din jur, care poate sădi îndoială, îngrijorare și teamă cu privire la cele mai nesemnificative lucruri.

Un om toxic mai poate fi și o persoană care se victimizează și se plânge în permanență, care consideră că alții sunt de vină pentru felul în care ea se simte sau trăiește, care se așteaptă ca alții să-și asume responsabilitatea pentru bunăstarea sa, care are multe nevoi pe care se așteaptă ca alții să i le satisfacă.

Primul semnal de alarmă care ar trebui să îți atragă atenția se referă la felul în care te simți în preajma acelei persoane. Deși, poate, nu reușești să îți dai seama cum s-a ajuns în acest punct (mai ales dacă relația sau persoana era sau mai degrabă părea una pozitivă la început) sau nu înțelegi foarte bine ce se întâmplă (din cauza manipulării) cert este că prezența acestui om în viața ta are un impact negativ – poate te simți trist, furios, agitat, neîncrezător, secătuit de putere; poate simți că ți-ai pierdut încrederea în tine; poate îți este teamă să acționezi într-un fel sau altul ca nu cumva acesta să se supere/să se enerveze/să te critice/să te judece/să încerce să te facă să te răzgândești etc.

Oamenii toxici în general îți blochează evoluția sau, prin atitudinea și prin acțiunile lor, te fac să te îndoiești de tine. Ei nu își doresc ca tu să reușești deoarece acest lucru i-ar pune față în față cu propriile slăbiciuni sau minusuri sau pentru că schimbarea ta ar putea implica schimbarea relației dintre voi, lucru pe care ei nu și-l doresc. Cert este că un astfel de om nu îți va aduce niciodată ceva pozitiv, iar dacă prezența unui om în viața ta nu este nici pozitivă, nici neutră, ci, dimpotrivă, negativă, de ce îi mai permiți să facă parte din ea?”, a scris aceasta pe blogul său.


About the author

Maya O.

View all posts