Top Citate de Anton Cehov


Nu te minţi singur. Cel care se minte pe sine şi-şi pleacă urechea la propriile sale minciuni ajunge să nu mai deosebească adevărul nici în el, nici în jurul lui, să nu mai aibă respect nici pentru sine nici pentru ceilalţi.

Principalul nu e gloria, nu e strălucirea, nu e ceea ce visam eu, ci puterea noastră de a îndura. Să ştii să-ţi porţi crucea şi să-ţi păstrezi credinţa. Eu cred şi sufăr mai puţin. Şi când mă gândesc la chemarea mea, nu mă mai tem de viaţă.

Dacă vi se dă o cafea, nu căutaţi în ea bere.

Nu există fericire şi nici nu trebuie să existe, iar dacă există un sens şi un ţel în viaţă, acest sens şi acest ţel nu constau deloc în fericirea noastră personală, ci în ceva mult mai mare şi mai înţelept. Să faci binele!

Rolul artistului este să pună întrebări, şi nu să dea răspunsuri.

Cât e de uşor să fii filosof pe hârtie şi cât de greu e să fii filosof cu adevărat.

Bătrânii, ca şi cei mici, vor să fie compătimiţi pentru durerea lor, însă de bătrâni nimănui nu-i este milă.

Moartea este îngrozitoare, dar ar fi şi mai îngrozitoare conştiinţa că vei trăi de-a pururi şi nu vei muri niciodată.

Bucuria e starea de spirit normală a omului. Cu cât dezvoltarea intelectuală şi morală a omului este mai ridicată, cu atât omul e mai liber şi viaţa îi dă mai multă satisfacţie.

Dar nici să nu mă însor nu se poate. Păi, întâi şi întâi, am şi eu o vârstă, nu? 35 de ani, o vârstă cum s-ar zice critică; în al doilea rând, am şi eu nevoie de o viaţă aşezată, mai tihnită, pentru că sunt bolnav, am într-una palpitaţii şi-s totdeauna grozav de agitat.

În ceea ce priveşte propria-mi viaţă, zău că nu are nimic frumos în ea. Ştii, când umbli în noapte printr-o pădure, şi vezi o lumină licărind în depărtare, nu mai ştii nici de oboseală, nici de întuneric, nici de crengile ce-ţi biciuiesc faţa. Ştii bine că eu muncesc ca nimeni altul în ţinutul acesta. Soarta nu-mi dă răgaz. Sufăr uneori peste puteri şi nu văd de nicăieri nicio lumină înaintea mea. Pentru mine însumi nu mai aştept nimic…

Puterea de a crede e o putere a sufletului.

Unui om deştept îi place să înveţe. Unui prost, să înveţe pe alţii.

Nu oricine ştie să tacă sau să plece când trebuie.

Trebuie să-ţi organizezi viaţa în aşa fel, încât munca să fie neapărat necesară; fără muncă nu poţi duce o viaţă curată şi fericită.

Oricine poate face faţă unei situaţii de criză, viaţa de zi cu zi în schimb ne dă gata.

Fericirea este o recompensă dată celui care nu a căutat-o.

Dragostea îi arată omului cum ar trebui el să fie. Când iubeşti, descoperi în tine o nebănuită bogăţie de tandreţe şi duioşie şi nici nu-ţi vine să crezi că eşti în stare de o astfel de dragoste.

Mi-am pierdut viaţa! Nu sunt lipsit de talent, nu sunt prost, sunt îndrăzneţ… Dacă aş fi trăit şi eu normal, ar fi putut ieşi din mine un Schopenhauer, un Dostoievski… Vorbesc aiurea!… înnebunesc…

Oamenii sunt mai sinceri şi mai buni când îşi petrec oaspeţii la plecare, decât când îi întâmpină la sosire.

O femeie devine prietena unui bărbat doar conform unei anumite succesiuni: mai întâi e tovarăşă, apoi e amantă şi abia după aceea prietenă.

Dacă vă este frică de singurătate, nu vă căsătoriţi.

Mi-ai distrus viaţa! Eu n-am trăit, n-am trăit! Datorită ţie mi-am distrus, mi-am măcinat cei mai buni ani ai vieţii! Eşti cel mai mare duşman al meu!

Veghează, munceşte şi nu te irosi în zadar!

Teme-te de berbec din faţă, de cal din spate şi de femei din toate părţile.

Singura diferenţă dintre medici şi avocaţi este că avocaţii doar te jefuiesc, pe când medicii te jefuiesc şi te mai şi omoară.

Atunci când sunt fericiţi, oamenilor nu le mai pasă dacă e vară sau e iarnă.

Citate din Anton Cehov


Loading...

About the author

Citate Impresionante

View all posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *