Top Citate de Balzac


Femeia poate arăta totul cu mersul său, fără a permite să se vadă ceva.

Ignoranţa este mama tuturor nelegiuirilor.

Adio, suflet scump, plin de mine, căci te cunosc: tu nu vei mai iubi a doua oară. Voi muri aşadar fericită, cu gândul care-o face fericită pe orice femeie. Da, mormântul meu va fi inima ta.

A nu fi niciodată fraierit, maximă ticăloasă care este dizolvantul tuturor simţămintelor nobile ale omului.

Toate femeile cu adevărat nobile preferă minciunii adevărul. Ele nu vor să-şi vadă înjosit idolul, vor să fie mândre de dominaţia pe care o acceptă.

Nimic altceva nu-i cu putinţă pentru mine, decât munca fără preget căreia m-am dăruit, munca aceasta, mântuitoarea mea, care-mi va aduce libertatea, care-mi va da din nou aripi.

Toţi oamenii suportă mai uşor o nenorocire cunoscută, precizată, decât alternativele crude ale soartei, care aduce, de la o clipă la alta, fie bucurii fără margini, fie durerea extremă.

Dacă suferinţele noastre slujesc fericirii celor pe care îi iubim, mai sunt ele suferinţe?

Ura este viciul sufletelor meschine; ele o alimentează cu toate minciunile şi fac din ea un pretext pentru tirania lor josnică.

Gloria este o băutură veninoasă care face bine numai dacă e luată în doze mici.

Dintre toate obiceiurile “lumii bune”, lăudatul este perfidia cea mai dibace.

Din nenorocire, fericirea înseamnă în aparenţă ceva absolut şi tocmai de aceea se găsesc atâţia neghiobi care să se întrebe: “Ce e fericirea?”.

Necunoscutul este infinitul obscur – şi nimic nu este mai atrăgător.

Femeia la modă nu mai este femeie; nu-i nici mamă, nici soţie, nici amantă; este un sex într-un creier.

Nu putem trăi decât întru dragoste, întru religie, întru credinţa noastră în viitor.

Poate că una dintre cele mai mari bucurii simţite de sufletele meschine, de fiinţele inferioare este să păcălească sufletele alese, să le prindă într-o cursă oarecare.

Cheia tuturor ştiinţelor este semnul de întrebare; toate descoperirile le datorăm întrebării: “cum?”. Înţelepciunea în viaţă constă, poate, în a te întreba mereu: “de ce?”.

Conştiinţa noastră e un judecător ce nu dă greş atâta timp cât n-am ucis-o încă.

Lăcomia tuturor este paznicul cel mai vigilent împotriva lăcomiei unui singur ins.

După ce am iubit aşa cum am iubit noi, nu mai există decât Dumnezeu. Dumnezeu nu minte, Dumnezeu nu înşeală.

Dacă ai cunoaşte fericirea de a putea să te dărui fără sfială unei iubiri pure, pe care Dumnezeu o ocroteşte!

Munca spirituală, vânătoarea pe înaltele meleaguri ale inteligenţei este unul dintre cele mai mari eforturi ale omului.

Ziarul, în loc de a îndeplini o misiune, a devenit tarabă, comerţ. Şi, ca orice comerţ, nu are nici domn, nici dumnezeu.

Nu este scandalos că anumiţi bancheri sfârşesc în închisoare. Este scandalos că unii dintre aceştia mai sunt în libertate.

Natura este necruţătoare, iar când încerci să-i calci legile este mai dură decât curtea cu juri, pentru că este mai logică.

Toate minţile mărginite au obiceiul de a nu ieşi din cercul întămplărilor şi de a nu le căuta cauza, pentru greşelile lor le place să îi găsească vinovaţi pe alţii.

Un adevărat pamflet este o operă de cel mai strălucit talent, dacă nu este chiar strigătul unui geniu. Pamfletul pretinde adevărată ştiinţă expusă într-o formă plăcută şi o pană fără cusur, pentru că pamfletul trebuie să fie fără greşeală; fraza trebuie să fie scurtă, tăioasă, caldă, plină de imagini – adică să aibă patru calităţi care emană de la geniu.

Trebuie să ţii la cuvântul dat mai mult decât la bogăţie; pentru că a ţine la cuvântul dat îţi aduce bogăţie, dar toate bogăţiile nu şterg pata pe care ţi-o lasă pe conştiinţă nerespectarea cuvântului.

O femeie ştie, la treizeci de ani, să râdă, să glumească, să cocheteze, fără să se compromită. Ea are tactul necesar pentru a ataca toate coardele sensibile ale unui bărbat şi pentru a studia ce sunete poate să scoată din ele. Tăcerea ei este tot atât de primejdioasă ca şi pământul. Nu vă veţi da seama niciodată dacă, la această vârstă, ea e sinceră sau mincinoasă, dacă-şi bate joc sau e de bună-credinţă în mărturisirile sale. După ce ţi-a dat dreptul să te înfrunţi cu ea, dintr-o dată, printr-un cuvânt, printr-o privire, printr-unul din acele gesturi căruia îi cunoaşte întreaga putere, curmă lupta, te părăseşte şi rămâne stăpâna secretului tău, liberă să te distrugă cu o glumă, liberă să se preocupe de tine, ocrotită deopotrivă şi de slăbiciunea ei şi de forţa ta.

Când femeile ne iubesc, ne iartă orice; când nu ne iubesc, nu ne iartă nimic, nici măcar vituţile.

Recunoştinţa este memoria inimii.

Citate din Balzac


About the author

Citate Impresionante

View all posts

Lasă un răspuns