Top Citate de Dan Puric


Ei m-au întrebat care sunt treptele succesului, iar eu le-am răspuns că nu treptele succesului sunt importante, ci treptele împlinirii sufleteşti. Succesul fără scrupule este machiavelic. Împlinirea ta sufletească contează.

Căci ce este, în fond, prietenia, dacă nu acel minunat privilegiu al sufletului în care adevărul se poate odihni.

Cultura nu mântuie. Cel mult, amână. Specia nu are prieten, ci concurent! Iar specia culturală, oricât de rafinată ar fi, n-are nimic de a face cu spiritul creştin.

Prin suferinţă asumată jertfelnic şi prin rugăciune cu lacrimi, omul frumos românesc a transformat temniţele în mânăstiri.

Simplitatea este un privilegiu.

Ştiţi cum se zice: distanţa, pentru dragoste, este ca vântul pentru foc. Dacă dragostea e mare, o înteţeşte. Dacă nu, o stinge.

Cât de stupidă e ordinea făcută de om şi cât de frumoasă este viaţa făcută de Dumnezeu!

Omul frumos tinde spre desăvârşire. Dacă nu poate vorbi împotriva urâtului, tace, dar în tăcerea lui e un refuz hristic a tot ceea ce înseamnă urât.

Omul frumos din România este acela care, cu discreţie, respinge toate încercările de schilodire a sufletului care vin asupra neamului nostru.

În numele democraţiei artistice, deci în numele unei ilegitimităţi, prostul gust şi-a câştigat dreptul la exprimare.

Antrenamentul de uitare la care este supus poporul român, astăzi, face ca gândirea şi inima să se rotească pe loc şi, din această rotire în gol, paradoxal, o dată cu trecutul, dispare şi viitorul. El, omul de azi, pedalează zadarnic într-un prezent continuu. A locui cu fiinţa doar într-o dimensiune a timpului, şi aceea distorsionată, înseamnă moartea lentă, dar sigură, a identităţii.

Demnitatea creştină nu este a chipului omului în om, ci este demnitatea chipului lui Dumnezeu în om.

Aşa a fost la noi transfigurat urâtul. Am înfrumuseţat ceea ce nu se poate înfrumuseţa: hidosul.

Pe omul frumos îl găsim de pază la ordinea morală creştină.

La român, Moartea nu este de capul ei, trebuie să respecte regula jocului. Ea nu este un duşman al vieţii, ci, paradoxal, un partener al ei. Nu este dimensiunea cea mai mare, ci stă la coadă după Necaz şi datorii. Mormântul nu este loc de blestemat, ci de iubit.

Dacă priveşti România prin ochii lui Sancho Panza, un ţăran plin de vitalitate, cu simţul realităţii, vezi un ghetou neocomunist, fără perspectivă politică, fără viitor, trăind o confuzie şi o improvizaţie totală. Un destin aproape tragic. Dacă priveşti prin ochii lui Don Quijote, vezi o ţară cu o taină imensă, capabilă să dăruiască şi celorlalţi. Depinde prin ce ochi o priveşti. El s-a îndrăgostit de Dulcineea nu din văzute, ci din auzite. Eu, la fel, m-am îndrăgostit de România, nu din văzute, pentru că îţi vine să te sinucizi dacă ieşi acum pe stradă, ci din ce-am citit şi din ce mi-au povestit alţii despre ea.

Numai oamenii fără Dumnezeu se simt singuri.

Un creştin nu face paradă, nu este un propagandist, ci mărturiseşte.

Omul frumos în ziua de azi e cel ce urcă invers pe scară, înfruntând nu numai turma care coboară, dar şi insultele ei!

Fiindcă răul nu mai e opus binelui, ci a devenit o alternativă a binelui.

Pe mine mă interesează sufletul, nu imaginea mea.

Hristos a înfrumuseţat suferinţa, pe care a făcut-o corabie către Dumnezeu.

Nu avem voie să fim spectatori la ce ni se întâmplă.

România de azi este copacul uscat, care şi-a pierdut frunzele. Aceste frunze, în căderea lor la pământ, au şoptit în taină sau au strigat, neauzite, sensul vieţii, al morţii şi al suferinţei la care au fost supuse.

Libertatea absolută ţi-o dă Bunul Dumnezeu.

De ce a scris Gheorghe Brătianu că poporul român e un miracol? De ce nu a spus că e un gunoi, cum fac cei de acum, care l-au decapitat şi pe Eminescu? Scormonesc vulgaritatea în operele lui ca să-l desacralizeze, să-l biologizeze pe scriitorul despre care Cioran spunea că şi Buddha ar fi gelos pe biografia lui.

În puşcăriile comuniste a murit poporul lui Eminescu.

Intelectualii din România sunt oamenii cărţilor, nu sunt oamenii duhului.

Omul frumos este cel care va zâmbi natural şi nu crispat, ca acum, care va vorbi limba curată românească şi nu cea murdărită de mitocani şi ţoape.

Am mai spus şi repet: un om care are părinţi numai în buletin, pe C. N. P., e un om terminat.

Intimitatea mea este sfântă. Nu vedeţi că este o modă să-ţi exhibi intimităţile? Iar dacă nu le exhibi, te vânează paparazzi! Asta este o infecţie venită din Occident. Nu e a noastră. Creştinul are intimitatea lucrului.

Într-o piaţă, într-o marchetizare a sufletului, sufletul însuşi devine o marfă cu diferite valori, cu branduri. Ticăloşia este un fel de a te descurca în viaţă, este un grad de inteligenţă.

Dacă te grăbeşti, nu poţi să iubeşti niciodată. Un om care are griji, care este alienat, un om care este speriat, înfricoşat, nu se poate îndrăgosti.

Lipsa de răgaz istoric îşi spune cuvântul. Oboseala de a fi român a devenit indiferenţă, pentru ca, apoi, să o trăim astăzi difuz, ca pe o ruşine.

În România trebuie refăcut fondul sufletesc. Trebuie să ne refacem, să punem în funcţiune datele noastre româneşti.

În esenţă, România este frumoasă, dar chipul îi este acoperit de murdărie.

Ce au oare anumite amintiri în ele că nu pot fi uitate? Pesemne că sunt nişte bucăţi de suflet ce te-nsoţesc mereu!

Darwin l-a smuls pe om din braţele lui Dumnezeu şi l-a pus în braţele maimuţei.

Niciodată ca acum omul n-a fost mai despărţit de sine.

România este o ţară neobosită.

Trebuie să facem foarte bine diferenţa dintre libertate şi libertinaj. Libertatea este faţă în faţă cu Dumnezeu. Libertatea este responsabilitate, nu poţi vorbi orice şi oricând. În schimb, libertinajul nu are Dumnezeu. Seara, când vă uitaţi la televizor, acolo veţi întâlni libertinaj.

Un popor care nu are poveste este un popor mort.

O femeie scurtcircuitează logica masculină. Ea creează evenimente care înfrumuseţează viaţa.

Una este robul social, sluga, şi una este să fii robul lui Dumnezeu. Acesta trăieşte libertatea absolută fără să aibă frică de moarte.

Omul frumos nu mai este la modă. La modă este omul util, la modă este omul eficient.

Dacă stai în genunchi în faţa lui Dumnezeu, poţi să te ridici în picioare în faţa lumii şi să o înfrunţi.

Omul frumos nu este vizibil, el nu are imagine, el ţâşneşte, în aparenţă, într-un gest mic, iar gestul ăla, pentru tine, este izbăvitor şi-ţi persistă în suflet toată viaţa, ca o icoană.

Am zis că românca este ca Biserica Ortodoxă, nu se duce spre tine, ci te duci tu spre ea. Nu vedeţi ce succes au româncele în general?

Vei învăţa să conduci când vei şti să te fereşti de proşti, nu când vei şti legea!

Cea mai frumoasă formă de a asculta un om este să taci.

Poporul român este fantastic de treaz.

Libertatea merge mână în mână cu demnitatea omului.

Un om trecut printr-o năpastă sufletească nu poate fi înţeles decât de altul asemenea.

 

Citate de Dan Puric

Actor şi regizor român
Evenimente biografice
1959 – s-a născut la Buzău, în judeţul Buzău
2005 – a avut premiera “Don Quijote” (interpretat de compania de Teatru “Passe–partout Dan Puric”) de Dan Puric la Bucureşti


About the author

Citate Impresionante

View all posts

Lasă un răspuns