Top Citate de Epictet


Norocul, ca şi roadele toamnei, trebuie cules la timpul lui.

A şti să asculţi este o artă.

Nu cere să se întâmple lucrurile după cum vrei, ci voieşte-le aşa cu se întâmplă; şi-ţi va merge bine.

Nebunii sunt incorigibili şi, cum spune proverbul, mai degrabă ucizi un nebun decât să-l schimbi.

Nu trebuie să ne temem de sărăcie, de exil, de închisoare sau de moarte. Singurul lucru de care trebuie să ne temem este propria noastră teamă.

Mai bine este ca întemeiat pe adevăr să învingi o părere, decât întemeiat pe o părere să te învingă adevărul.

A-ţi împodobi purtarea cu blândeţea faţă de oameni e mult, fiindcă aici se vede cine poate uni iubire de frumos cu iubire de om.

Fericirea ta este darul voinţei tale.

Dacă aş fi o privighetoare, m-aş comporta ca o privighetoare, dacă aş fi o lebădă, m-aş comporta ca o lebădă. Dar sunt o fiinţă raţională şi prin urmare trebuie să cânt un imn zeului.

La toate greutăţile vieţii tale caută în tine puterea de a le învinge: la ispita frumuseţii să ai înfrânarea; la greutatea muncii – curajul; la vorba rea – răbdarea.

Oamenii nu sunt afectaţi de ceea ce li se întâmplă, ci de cum înţeleg ei ceea ce li se întâmplă.

Ne temem cu toţii de moartea trupului, dar de moartea sufletului cine se teme?

Nu te declara pretutindeni filosof şi nu flecări într-una, în faţa celor simpli despre principiile filosofice. Ci săvârşeşte faptele tale, după aceste principii.

Gândeşte-te mult înainte de a spune sau de a face ceva; căci nu vei avea libertatea de a revoca spusele sau faptele tale.

Nu uita: eşti un actor într-o dramă aleasă de cineva, mai tare decât tine. Vei juca puţin dacă a ales-o scurtă, mult dacă este lungă. Ţi-a împărţit rolul unui sărac? Joacă-l bine cu tot farmecul tău! Ţi-a căzut jocul şchiopului, al magistratului, al plebeului? Joacă-l! Căci atâta-i al tău: să joci frumos rolul primit.

Dintre toate lucrurile care sunt pe lume, unele depind de noi, iar altele nu. Cele care depind de noi sunt opiniile noastre, mişcările noastre, dorinţele, înclinaţiile şi aversiunile noastre – într-un cuvânt, toate acţiunile noastre.

Fericirea constă în a fi liber, adică a nu dori nimic.

Bine este ca în toate ale tale să pui singur umărul la lucru. La toate greutăţile caută în tine puterea cu care să le poţi ţine piept. Dacă vrei să înaintezi în înţelepciune, nu te uita dacă te ia lumea de prost, ori nebun. Treaba ei, nu te interesează!

Controleaza-ti pasiunile caci altfel se vor razbuna pe tine.

E greu să fii înţelept, când eşti bogat, sau bogat, când eşti înţelept.

Nu trebuie ancorată corabia de o singură ancoră, nici viaţa de o singură speranţă.

Iertarea este mai bună decât răzbunarea, întrucât iertarea este un semn al unei naturi blânde, în vreme ce răzbunarea este un semn al unei naturi sălbatice.

Avem două urechi şi doar o gură, pentru a putea asculta de două ori mai multe decât putem vorbi.

A acuza pe alţii pentru propriul nenoroc este semn al nevoii de educaţie. A-ţi acuza propria persoană arată că educaţia a început. A nu te acuza nici pe tine, nici pe alţii, e semn că educaţia a luat sfârşit.

Dacă există o artă de a vorbi bine, există şi o artă de a auzi bine.

Dacă îţi arogi un rol care îţi depăşeşte forţele, nu se întâmplă doar să-l joci prost, ci să-l abandonezi pe cel pe care l-ai putea juca bine.

Ceea ce tulbură pe oameni nu sunt lucrurile, ci ideile pe care şi le fac ei despre lucruri.

Dacă vrei să devii bun, dă-ţi seama întâi că eşti rău.

Citate din Epictet


About the author

Citate Impresionante

View all posts

Lasă un răspuns