Top Citate de Franz Kafka


Atâta timp cât nu încetezi să urci, treptele nu se vor termina; sub paşii tăi care urcă, ele se vor înmulţi la nesfârşit.

Universul este un rezervor aproape neatins de valori şi de semnificaţii, iar un om nu trebuie să-şi piardă vlaga pentru că nu-l poate măsura.

Adevăratul motiv al temerilor mele – nu există ceva mai cumplit de spus şi nici de auzit – este că nu te voi putea poseda niciodată.

Se simţea liber de orice apăsare, aşa cum te simţi doar când te afli printre străini, când discuţi cu persoane care îţi sunt inferioare, nu spui nimic despre tine, vorbeşti cu detaşare despre problemele altora, creşti în ochii tăi, dar ai libertatea să şi scazi în ochii tăi.

Niciodată nu gândesc ceea ce ar trebui să gândesc, nu spun ceea ce gândesc şi nu scriu ceea ce spun şi tot aşa, până în adâncurile beznei.

Omul nu poate vorbi despre Dumnezeu. În cel mai bun caz, poate vorbi cu Dumnezeu.

Orice fiinţă, cât de neînsemnată ar fi, constituie centrul unui cerc trasat în jurul ei.

Tinereţea este fericită, pentru că are capacitatea de a vedea frumuseţea. Oricine îşi păstrează abilitatea de a zări frumuseţea, nu îmbătrâneşte niciodată.

Tot ce nu vizează esenţialul îmi este indiferent. Fericirea n-aş putea-o atinge decât dacă aş reuşi să ridic lumea ca s-o fac să intre în adevăr, pur, imuabil.

Sunt două păcate principale din care toate celelalte păcate se nasc: nerăbdarea şi lenea.

Poezia este până la urmă o expediţie pe urmele adevărului.

Trăiesc, iar acest lucru îmi este cât se poate de clar.

Preoţii şi ritualurile sunt doar cârje pentru viaţa infirmă a sufletului.

Cât de firesc îmi dăruieşti tu tot ce-mi trebuie.

Un cretin e un cretin. Doi cretini sunt doi cretini. Zece mii de cretini fomează un partid politic.

Aceia care păstrează capacitatea de a aduna frumuseţea nu vor îmbătrâni niciodată.

Unul din artificiile cele mai eficiente de seducţie ale Diavolului constă în faptul că ne provoacă la luptă. E întocmai ca lupta cu o femeie, se termină până la urmă în pat.

Umbrele nu sting soarele.

Atâta vreme cât ai mâncare în gură, ai rezolvat toate problemele pentru moment.

Cel care este în stare să deosebească frumosul, acela nu va îmbătrâni niciodată.

O carte este ca o cheie către camere necunoscute din castelul care este înăuntrul nostru.

Şi vom fi împreună cinci sau şase ore, prea puţin pentru a ne vorbi, dar suficient pentru a ne ţine de mână şi a ne privi în ochi.

Nu numai când îţi spun că eşti femeia mea cea mai dragă e iubire, pentru mine iubire e şi când îţi spun că tu eşti cuţitul pe care îl simt în mine uneori…

Mi se pare uneori că în loc să trăim laolaltă, ne vom întinde doar bine şi multumiţi unul lângă altul, ca să murim. Dar, orice s-ar întâmpla, va fi în apropierea ta.

“Vrei să te alături nouă?”, m-a întrebat recent o cunoştinţă care a dat peste mine în timp ce eram singur într-o cafenea aproape părăsită. “Nu, nu vreau”, i-am răspuns.

Citate din Franz Kafka


About the author

Citate Impresionante

View all posts

Lasă un răspuns