Totul este în mâinile tale! Trei scurte parabole care te vor face să reflectezi


Uneori, lucrurile importante sunt mai ușor de transmis sub forma unor parabole. Nu contează dacă aceste evenimente s-au întâmplat sau nu în viața reală. Ele te vor face să te gândești la lucrurile principale din viață.
Parabola cuielor.

Un bărbat avea un fiu foarte iute la mânie. Într-o zi, tatăl i-a dăruit fiului o pungă cu multe cuie și i-a cerut să bată un cui în parul gardului ori de câte ori nu își va putea reține furia. În prima zi în par erau bătute câteva zeci de cuie.

În săptămâna următoare, tânărul a învățat să-și stăpânească furia și, cu fiecare zi care trecea, numărul de cuie bătute în par au început să scadă. Tânărul și-a dat seama că este mai ușor să-și controleze emoțiile decât să bată cuie în par.

În cele din urmă, a venit ziua când nu și-a mai pierdut calmul. I-a spus tatălui despre acest lucru, iar acesta, la rândul său i-a spus că poate scoate câte un cui din stâlp de fiecare dată când reușește să-și stăpânească furia. Iată că a venit și ziua când fiul a reușit să-i spună tatălui său că nu a mai rămas un cui în par.

Atunci tatăl i-a arătat parul și i-a spus că s-a descurcat foarte bine, dar că acest par niciodată nu va mai fi la fel din cauza găurilor rămase în el. La fel e și cu faptele sau cuvintele. Când spunem ceva rău unei persoane, ea rămâne cu aceleași cicatricila fel ca și acest par cu găuri. Și indiferent de câte ori îi ceri iertare după o faptă rea, cicatricile există.

Ciuma și frica.

Odată, un Pelerin și Ciuma s-au întâlnit pe drum.
– Unde te duci? a întrebat Ciuma.
– Să mă închin locurilor sfinte. Dar tu?

– Merg într-un oraș să iau viața la cinci mii de oameni, a răspuns Ciuma.
S-au despărțit, iar un an mai târziu s-au întâlnit din nou pe același drum.
– M-ai înșelat! a spus Pelerinul către ciumă. Ai spus că vei lua viața la cinci mii de oameni, dar ai luat viața la cincizeci și cinci de mii!
– Nu! a răspuns Ciuma. Am spus adevărul. Am fost în acel oraș și am luat viața celor cinci mii de oameni. Restul au murit de frică!
„Totul este în mâinile tale”

A fost odată un Maestru care părea să aibă răspunsurile la toate întrebările. Astfel, unul din discipolii săi s-a gândit dacă există oare vreo întrebare la care Maestrul să nu poată răspunde. S-a dus pe o pajiște înflorită, a prins cel mai frumos fluture și l-a ascuns între palme.

Fluturele s-a prins de palmele discipolului și acesta s-a gâdilat. Zâmbind, discipolul s-a apropiat de Maestru și l-a întrebat:

Învățătorule, ce fel de fluture am în mâinile mele. viu sau mort? Discipolul ținea strâns fluturele în palme și era gata să le strângă în orice moment de dragul adevărului său. Fără să se uite la mâinile discipolului, Maestrul a răspuns foarte sincer și simplu:

– Totul este în mâinile tale!

Sursa: devorbacutine


About the author

Maya O.

View all posts