Trei principii budiste care te vor ajuta să-ți controlezi emoțiile


Atașamentul față de suferințe ori libertatea de a fi fericit: tu alegi! Ar fi potrivit să arunci o privire mai atentă asupra unor principii budiste. Ele te vor putea ajuta să scapi de vocea negativă a minții. Să-ți controlezi emoțiile toxice și negative prin meditație și dialogul cu sine.

Oricât ți-ar părea de ciudat, lumea emoțiilor este unul din domeniile în care budismul și psihologia occidentală au foarte multe în comun. Ambele abordări te vor determina să înțelegi că emoțiile tale deschid o cale excelentă spre autocunoaștere. Aceasta, la rândul său, te vor ajuta să îmbunătățești fidelitatea atitudinilor, credințele morale și cunoașterea de sine.

Dacă vei implementa aceste principii budiste în viața ta de zi cu zi, îți vei îmbunătăți viața fizică, psihologică, vei dobândi o înțelegere mult mai profundă și mai complexă a naturii umane. Practicile precum meditația nu doar că sunt incluse în foarte multe metode de dezvoltare personală, ci sunt foarte larg folosite și de psihoterapeuți.
Meditația este un mod eficient de a controla cele două forțe care fac parte din viața omului: stresul și anxietatea. Iată trei aspecte cheie ale esenței budismului care îți vor permite să arunci o privire nouă asupra emoțiilor tale și să înveți mai multe de la ele:

1. Atașamentul față de suferință ori libertatea de a fi fericit.

Pe drumul spre libertate și înțelepciune este esențial să înțelegi că ai anumite emoții. Trebuie să le privești drept în față. Acest lucru te va ajuta să-ți amintești tot ce ți s-a întâmplat în trecut și se întâmplă și acum. Să încerci să le deslușești mai clar și să lucrezi asupra lor cu ajutorul psihoterapiei. Budiștii consideră că trebuie să înveți să fii moderat și să îneci emoțiile negative, dar nu închizând ochii la ele, ci prin practicarea dialogului intern ori prin meditație.

Bazele budismului te vor ajuta să înțelegi că deseori faci greșeli care îți afectează în mod negativ viața. Probabil de foarte multe ori ai crezut că fericirea poate fi găsită din surse externe. Cu toate acestea, un astfel de materialism sau concentrare asupra a ceea ce nu-ți aparține sau ce nu este necesar să obții de fapt te va conduce doar la nefericire. Sentimentul real de fericire și bunăstare poate fi găsit nu acolo, pe undeva, ci doar în interiorul propriului suflet.

În mintea și sufletul tău, însă doar dacă vei privi aceste lucruri prin prisma calmului, a echilibrului și a acceptării de sine. De aceea, dacă vrei să știi cum să-ți controlezi emoțiile, trebuie să înveți să te detașezi de lumea materială. Vei fi o persoană fericită doar atunci când te vei mulțumi cu ceea ce ai deja și cu faptul cine ești.

2. Cultivarea răbdării și a iubirii.
Astăzi trăim într-un ritm incredibil de rapid și suntem înconjurați din toate părțile de o multitudine de stimuli care ne copleșesc sentimentele și ne fac să uităm de lucrurile cele mai principale. Spre exemplu, foarte multe realizări ale științei și tehnologiei moderne ne-au învățat că totul în viața noastră trebuie să se întâmple instantaneu. Ajungi să crezi că trebuie să răspunzi oricărui mesaj cât mai repede posibil și dacă ai nevoie de confirmarea pozitivă a propriei tale importanță sub formă de aprecieri sau comentarii, atunci tot ce ai nevoie pentru asta este doar să încarci câteva poze pe rețelele de socializare.

De fapt, viața nu este deloc asta. Viața merge înainte, în ritmul ei și o relație reală, profundă și puternică poate fi creată doar prin magia lentă a zilelor care schimbă zilele, răbdarea, respectul și atașamentul calm, înțelept. Dacă vei învăța să fii un pic mai răbdător în această lume plină de nebunie, vei constata cu uimire că se vor calma și toate emoțiile tale precum furia, ura, invidia, gelozia și iritarea.

Stările negative precum anxietatea și stresul sunt doar o consecință a dorinței tale de constaneitate. Acestea sunt generate de frica de mânie, precum și nevoia de a trăi într-un viitor necunoscut și incert. Învață să accepți prezentul prin răbdare și acest lucru te va ajuta să scapi de frica viitorului.

3. Importanța blocării propriului ego.

Cu toții cunoaștem oameni care par să fie supărați pe întreaga lume încă de la naștere. Ele sunt acele persoane veșnic pesimiste, posomorâte, care niciodată nu sunt mulțumite de ceva. Nimic nu depinde de așteptările lor incredibil de mari și nici de standardele lor morale, emoționale și psihologice.

Ego-ul lor este foarte ridicat, încât le pare că toată lumea nu este suficient de mare și semnificativă. Ei sunt sincer convinși de răutatea acestei lumi, care intrigă constant împotriva lor. De aceea nu este de mirare că o astfel de abordare a vieții le face existența mizerabilă și se simt singuri în această lume mare. Deconectarea de propriul ego nu este ușoară.

E foarte ușor să-i recunoști pe alții, dar când vine vorba de propria persoană, eșuezi. Realizează modul în care cuvintele și faptele tale și afectează pe ceilalți. Deschide larg ochii la defectele, slăbiciunile și greșelile tale. Înțelege că cei din jurul tău nu trebuie să fie cum îi vrei tu și să facă doar ce vrei tu. Nu aștepta nimic de la nimeni. Stabilește așteptări față de tine și vei găsi echilibrul între liniștea și pacea interioară.

Fundamentul budismului îți oferă o abordare interesantă pentru gestionarea tuturor emoțiilor tale. Cel mai mare avantaj este că te vor ajuta să te cunoști pe sine. Să începi să realizezi ceva bun. Să înțelegi că fericirea e ascunsă în interiorul sufletului tău.

Sursa: devorbacutine


About the author

Maya O.

View all posts