Tunelul sfinților

Tunelul celor 365 de sfinți…


În inima muntelui, în stațiunea Straja din Valea Jiului, timpul s-a oprit parcă în loc. Un tunel construit din beton, lung de 54 de metri care face legătura dintre drumul principal din stațiunea Straja și o mică biserică cu hramul Sfinților Apostoli Constantin și Elena te trimite într-o altă lume.

O lume a sfințeniei, unde 365 de ochi te privesc în orice colț de-ai afla…

Ritualul din tunel…

Tunelul a fost construit în 2006 din necesitatea localnicilor și turiștilor de a ajunge la biserică și în perioada iernii, când ninsorile în aceste părți sunt atât de puternice încât accesul devine practic imposibil. Și pentru ca acesta să dăinuiască în vecii, tunelul a fost ridicat din beton.

Apoi s-a întruchipat ideea pictării tot calendarului ortodox, care începe cu data de 1 septembrie, urmând astfel cutuma anului bisericesc. Lunile anului ocupă partea stângă a tunelului, de la intrare spre curtea interioară a bisericii, iar pe tavan sunt pictate scene din Vechiul și Noul Testament.

Pe partea dreaptă sunt reprezentate 12 prăznicare ortodoxe, alături de cele 10 porunci creștine. Interesant este faptul că o candelă stă mereu aprinsă în interiorul tunelului, fiind mutată zilnic în fața icoanei sfântului care marchează data curentă din calendar. În tunelul celor 365 de sfinți există și un ritual.

După ce oamenii pătrund în interiorul său pe o poartă uriașă din lemn, vopsită în culoarea îngerilor, își caută ziua de naștere, apoi chipul sfântului din acea zi, așa cum este trecut acesta în calendarul ortodox.

Se spune că orice turist care trece prin acest tunel și merge la schit pentru a spune o rugăciune, își va îndeplini toate dorințele. Straja se mândrește și o cruce imensă care poate rivaliza oricând cu cea de pe masivul Caraiman.

Este vorba de o cruce înaltă de 18,6 metri, ctitorită de Exploatarea Minieră Lupeni și ridicată de în anul 1996. Potrivit legendei, de când crucea a fost ridicată nici un turist nu și-a pierdut viața în aceste părți. Și asta nu e tot. Potrivit localnicilor, există o poveste incredibilă legată de tunelul celor 365 de sfinți, crucea și schitul. Se spune că la Cabana Montana, în mai 1996, chiar de ziua Sfinților Constantin și Elena, “un turist a aprins lumina într-o încăpere.

Becul s-a ars, iar flama de la filament a imprimat pe interiorul becului o cruce. Becul a fost spart de către unul dintre turiști, dar după numai două săptămâni fenomenul s-a repetat. Becul acela poate fi văzut la schitul Straja, iar interpretarea dată atunci de un călugăr a fost legată de cei opt sute de ostași care au murit în zonă în Primul Război Mondial”.

Felicia Iederă


About the author

Pîrvan Alexandra

View all posts